Van voorlopig koopcontract tot keuring: de stappen ná het bod
Yes, een dikke hoera! Je bod is geaccepteerd. Wat nu? Een voorlopig koopcontract tekenen, de financiering? Kortom: tijd voor een stappenplan.
Ok, die kurk mag gerust alvast één keertje knallen. Een geaccepteerd bod is natuurlijk een eerste mijlpaal. Maar je bent er nog niet. Het stekkie is nog niet helemaal van jou. Een nieuwe fase breekt aan: de koop. Makelaar Robert Oossanen legt uit welke stappen deze fase bestaat. Lees je mee?
Bedenktijd aankoop huis
Na ondertekening van de koopovereenkomst heb je als koper drie dagen wettelijke bedenktijd om – zonder opgaaf van reden – de overeenkomst te ontbinden. De verkoper zit overigens wél vast aan de verkoop, die heeft geen bedenktijd en is aan strikte regels gebonden.
Voorlopig koopcontract tekenen
Wanneer de prijs is overeengekomen, stel je een voorlopig koopcontract – ofwel koopakte – op. Daarin neem je onder andere de overeengekomen verkoopprijs op, betalingsvoorwaarden, datum van overdracht en ontbindende voorwaarden. Koper en verkoper kunnen verder met elkaar afstemmen welke spullen in het woning zullen worden achtergelaten en ook deze afspraken in het voorlopig koopcontract opnemen. De naam ‘voorlopig koopcontract’ doet vermoeden dat het hier niet om een bindend document gaat, maar dit is wel degelijk het geval. Het is verstandig een document als dit samen met een makelaar op te stellen, om er zeker van te zijn dat het goed in elkaar steekt. En vanaf 1 februari 2018 hoef je gelukkig niet meer te onderhandelen over het bouwkundig voorbehoud. Dat staat dan namelijk standaard in je voorlopig koopcontract!
TIP!Op zoek naar een voorbeeld van een voorlopig koopcontract? Vereniging Eigen Huis heeft er een op haar website staan.
Financiering regelen
Om de financiering te regelen, maak je een afspraak met een bank, verzekeraar of tussenpersoon. Een tussenpersoon vergelijkt verschillende aanbieders van hypotheekproducten en komt met een advies. Hoeveel je maximaal kunt lenen is afhankelijk van een aantal zaken: je inkomsten en uitgaven, spaargeld, de hoogte van de hypotheekrente en de waarde van de woning. Bedenk bij het bepalen van de hypotheek ook hoe lang je de hypotheekrente wilt vastleggen – dit hangt bijvoorbeeld af van hoe lang je in de nieuwe woning verwacht te gaan wonen. En kijk naar de toekomst; ga je er waarschijnlijk qua inkomsten nog op vooruit of komen er misschien nog kinderen in de toekomst?
Taxatie laten uitvoeren
Hypotheekverstrekkers verplichten je als koper om een taxatie van de woning uit te laten voeren wanneer het een oudere woning betreft, of een nieuwbouwwoning die langere tijd leeg heeft gestaan. Wanneer je direct een opgeleverde nieuwbouwwoning betrekt, geldt dit niet. Bij deze taxatie is het belangrijk dat de uitkomst van de taxatie niet veel lager ligt dan de aankoopprijs van de woning. Als dat zo is kan het de mogelijkheid tot het verkrijgen van een hypotheek in de weg staan. De maximale waarde van een hypotheek is namelijk gebaseerd op inkomen, taxatiewaarde, 4 procent bijkomende kosten en 2 procent overdrachtsbelasting.
Bouwkundige keuring laten doen
Een bouwkundige keuring geeft informatie over de technische staat van de woning die je koopt. Daarbij kan de keuring een rol spelen bij de financiering van een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De keuring wordt verricht door een bouwkundige en de gegevens worden verwerkt in een rapport met foto’s.
Tip! Wil je de stappen kunnen afvinken zodat je niks vergeet? Bekijk dan eens deze checklist huis kopen.
Robert is eigenaar van Van Oossanen makelaardij. Een makelaarskantoor dat zich richt op verkoop, aankoop én taxaties van bestaande woningen in de regio Amersfoort.
Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.