Hét moment komt steeds dichterbij! Spannend! Je hebt besloten om jouw droomwoning te kopen. Je weet inmiddels hoeveel je kunt lenen en bent van plan om een bod uit te brengen op het huis. Hoe ga je dit aanpakken? Makelaar Robert legt uit wat er komt kijken bij het onderhandelen en bieden op een huis.
Tip vooraf: breng de waarde van de woning in kaart
Voordat je begint met onderhandelen en bieden op een huis is het verstandig om de waarde van de woning te achterhalen. Deze wordt bepaald door de ontwikkelingen op de huizenmarkt, de staat waar de woning in verkeerd, het aantal vierkante meters en de locatie van het huis. Je kunt de waarde van de woning afleiden van de WOZ-waarde, het beestemmingsplan of eventueel prijzen vergelijken van gelijksoortige huizen.
Bovendien is het mogelijk om bij het Kadaster een indicatie van de woningwaarde op te vragen. Ben je minder zelfverzekerd over het bieden op je droomwoning? Een alternatief is om een aankoopmakelaar in te schakelen, deze kan op basis van zijn ervaring en kennis van de markt een passend bod adviseren.
Onderhandelen en bieden op een huis
Nadat je de waarde van de woning in beeld hebt is het tijd om een bod uit te brengen op jouw droomwoning. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor zoals telefonisch, schriftelijk of via e-mail. Het wordt aangeraden om jouw bod telefonisch uit
te brengen. Zó kun je alvast polsen, hoe er door de verkoper of makelaar gereageerd wordt op jouw bod. Bovendien is het verstandig om het bod per e-mail te bevestigen, om misverstanden te voorkomen.
Als koper kun je verder twee soorten biedingen plaatsen: een eindbod of een onderhandelingsbod. Bij een eindbod geef je de prijs die je voor een woning wil betalen, de verkopende partij gaat daarmee akkoord of niet. Bij een onderhandelingsbod breng je een openingsbod uit, waarop de verkopende partij kan reageren met een tegenbod. Zo kunnen er meerdere rondes plaatsvinden, totdat er een overeenstemming is qua bod. Geef hierbij van tevoren aan wat je maximale prijs is, zodat je niet in de verleiding komt om over dat bedrag heen te gaan.
Verder kan het in sommige gevallen verstandig zijn om aan te geven tot wanneer je bod geldig is. Daardoor weet je zelf beter waar je aan toe bent én zet je een beetje druk op de verkopende partij. Heeft de verkopende partij geen interesse in jouw bod, dan is het prettig dit te weten zodat je weer verder kunt gaan met de zoektocht naar een woning.
Er komen dus verschillende zaken kijken bij het onderhandelen en bieden op een huis. Ben je er nog niet uit of je dit zelf wil bepalen of een makelaar inschakelt? Voor jouw gemak hebben we de plussen en minnen van een makelaar op een rijtje gezet!
Weet je nog niet wat je budget is?
Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.