Aflossingsvrije hypotheek aflossen | Yay of no way?

Aflossingsvrije hypotheek aflossen | Yay of no way?

Geplaatst op 21 september 2018
leestijd 1 minuut 

Je aflossingsvrije hypotheek aflossen lijkt wel hét hot hypotheek-item van 2018. Daarom stuurden we reporter Juul op expeditie naar de plussen en minnen van aflossen. Mis ze niet!

Even terugblikken; waarom was de aflossingsvrije hypotheek ook al weer zo populair? Dat is eenvoudig te verklaren. Het is by far de goedkoopste hypotheekvorm. Je lost namelijk niets af, je betaalt alleen de hypotheekrente. Tot 2013 werd dan ook in vrijwel ieder hypotheekgesprek de aflossingsvrije hypotheek aanbevolen.  Want tja, dat klonk wel heel aantrekkelijk voor de korte termijn. Echter zal er uiteindelijk toch echt afgerekend moeten worden en dáár heb je de nummer 1 valkuil te pakken. Daarom kiezen starters vandaag de dag steeds vaker voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. Heb je dan een probleem als je een aflossingsvrije hypotheek hebt? Niet altijd. En kun je zelf wat doen om minder risico te lopen? Yes, you can! (Extra) Aflossen is het antwoord. Lees verder en ontdek het zelf.

Wanneer aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Veel huiseigenaren hebben maar een klein deel van de totale hypotheek aflossingsvrij. Er is geen probleem als je deze lasten (zelfs met stijgende hypotheekrentes) ook nog na jouw pensionering kunt betalen. Laat je in dat geval niet gek maken. Maar wanneer een groot deel van je hypotheek aflossingsvrij is, kan er een probleem ontstaan. Want hoe ga jij dat grote bedrag uiteindelijk in één keer terugbetalen? Tussentijds aflossen op de aflossingsvrije hypotheek kan dan raadzaam zijn. Why?

2 plussen en minnen van extra aflossen

Wat zijn dan die voor- en nadelen van extra aflossen op je (aflossingsvrije) hypotheek? Ik noem er twee, dus dat valt mee.

Extra aflossen? Doen, want:

  • Iedere aflossing zorgt voor lagere maandlasten. Het gaat om kleine verlagingen, maar wel iedere maand weer;
  • Je hypotheekschuld wordt zo steeds een stukje kleiner. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je hierdoor misschien wel doorglijdt naar een lagere risicoklasse. Waardoor je uiteindelijk minder rente hoeft te betalen.
    LEES HOE DIT WERKT.
    Let op! Dit moet je vaak zelf in de gaten houden, want niet iedere hypotheekverstrekker past dan automatisch je rente aan.

Niet extra aflossen, omdat:

  • Je het geld op dit moment gewoonweg niet hebt.
  • Door het aflossen verlies je fiscaal voordeel. De betaalde hypotheekrente is immers aftrekbaar van het inkomen.

Wat je ook doet of kiest, doe het weloverwogen. Laat je goed adviseren over jouw persoonlijke situatie.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.