Samen bouwen biedt heel wat voordelen, maar er komt ook veel bij kijken. We zetten de plussen en minnen van CPO voor je op een rij.
CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. CPO is eigenlijk samen bouwen of verbouwen in eigen beheer, rekening houdend met de individuele wensen van eenieder. Tijd voor wat pluspunten en minpunten.
De plussen van samen bouwen met CPO
Misschien ben je een starter, of vind je duurzaamheid juist belangrijk. Of je wilt graag een energieneutrale woning bouwen. Wat je plannen ook zijn, de voordelen zijn voor iedereen hetzelfde:
- Je hebt invloed op het totale ontwerp
Je zit niet vast aan een projectontwikkelaar en hebt samen met andere CPO bouwers zeggenschap over de inrichting van de wijk. Komt er bijvoorbeeld een grasveld voor de deur, een parkeerplaats of toch liever een speeltuin? - Je hebt zelf je woonwensen in de hand
Met CPO bouw je een huis op maat dat voldoet aan jouw woonwensen. Je kiest zelf de grootte van het kavel en het ontwerp wordt gebaseerd op jouw wensen. - Je profiteert van schaalvoordeel
Je kunt scherpere prijsafspraken maken en je deelt de kosten van de architect en de aannemer. Daarnaast kun je materiaal zoals dakpannen, bakstenen of cement groot inkopen. Samen sta je sterk! - Je bouwt goedkoper
Omdat je zelf bouwt, betaal je de kostprijs en niet de marktprijs. Zo heb je geen last van marges voor bijvoorbeeld een projectontwikkelaar. Daardoor kan je huis maar liefst 10 tot 40% goedkoper zijn. Zo houd je mooi geld over voor leuke extra’s in je huis! - Je bespaart tijd en energie
Met CPO verdeel je tijd en energie over alle deelnemers van het project. Dat biedt meer ruimte voor je werk, je gezin of om lekker te genieten. - Je leert je buren meteen goed kennen
Doordat je zo intensief optrekt met je toekomstige buurtgenoten, krijg je meteen een band met elkaar. Zo maak je er met zijn allen een gezellige wijk van en zit je voordat je het weet bij een leuke buurtbarbecue.
De minpunten van samen bouwen met CPO
Bij CPO komt heel wat kijken. Behalve een flinke portie tijd en geduld heb je bijvoorbeeld ook eigen geld nodig. De mate waarin je tegen onderstaande punten aanloopt is voor iedereen anders, maar het is goed om er van tevoren wel bij stil te staan:
- Je hebt eigen geld nodig
Bij het begin van een CPO project kun je nog geen hypotheek aanvragen. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt voor bijvoorbeeld de bouwtekeningen en de omgevingsvergunning.
Tip: zorg dat je van tevoren precies weet wat je te besteden hebt. Dat scheelt een hoop kopzorgen. - Tijd en geduld zijn een must
Je eigen huis bouwen met kan een paar jaar duren. Omdat je samen met je buurtgenoten bouwt, overleg je vaak en moet je veel afstemmen. Daar ben je al snel heel wat avonden zoet mee.
Tip: maak het gezellig met z’n allen. Time flies when you’re having fun! - Houd rekening met de regels van de gemeente
Met CPO heb je veel vrijheid om je eigen woonwensen te verwezenlijken . Maar je moet je natuurlijk wel houden aan de regels die de gemeente stelt aan een bepaalde plek of een stuk grond.
Tip: vraag voordat je naar de ontwerptafel gaat na waar je rekening mee moet houden. Dat scheelt je tijd én geld. - Je hebt kans op strubbelingen
Met een grote groep zijn er veel ideeën maar natuurlijk net zoveel meningen. Om misverstanden te voorkomen is professionele ondersteuning is geen overbodige luxe.
Tip: schakel een goede CPO begeleider in. Dat verhoogt de kans dat het CPO project voor jou, én voor je buren een succes wordt!
Enthousiast geworden over CPO?
LEES HIER MEER OVER CPO
Ben je al een stap verder en heb je misschien al een concreet CPO project op het oog? Dan is het belangrijk om snel te weten of je het kunt betalen. Gebruik de 'rekentool maximale hypotheek' op de website van Obvion voor een eerste berekening..
Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.