Annuïteitenhypotheek | Aha, zit dat zo!

Annuïteitenhypotheek | Aha, zit dat zo!

Geplaatst op 2 augustus 2018
leestijd 2 minuten 

Wat is een annuïteitenhypotheek? Wij leggen het voor je uit, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je de ring ingaat voor een financiering.

Een annu-watte? Een annuïteitenhypotheek, ook wel een annuïtaire hypotheek genoemd. Da’s voor de één gesneden koek, maar voor de ander net zoiets als rocket science. Hoe dan ook, sta je op het punt om het huis van je dromen te kopen, dan is het wel verstandig om te weten waar je over praat. Wij leggen in gewone mensentaal uit wat een annuïteitenhypotheek is, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken als je met de financiering aan de slag gaat. Oh ja, sla onze gouden tips niet over!

Annuïteit= bruto rente + aflossing

Laten we bij het begin beginnen. Sinds 2013 heb je als starter op de woningmarkt de keuze uit twee hypotheekvormen;

  • De eerste, én de meest populaire, is de annuïteitenhypotheek. De bruto rente plus de aflossing vormen elke maand één vast bedrag. Precies, dat is de annuïteit!
  • De tweede is de lineaire hypotheek. Bij beide hypotheekvormen los je af op de hypotheek.

Bij beide vormen heb je recht op hypotheekrenteaftrek.

ONTDEK ALLES OVER HYPOTHEEKRENTEAFTREK

Waarom een annuïteitenhypotheek?

Waarom de meeste starters voor een annuïtaire hypotheek gaan? Dat is omdat bij deze hypotheek de netto lasten per maand in het begin lager zijn dan bij een lineaire hypotheek. Ben je een starter die aan het begin van zijn carrière staat, dan past dat waarschijnlijk net effe wat beter. Zo houd je ook nog geld over om een extra opleiding te doen of een onvergetelijke reis naar de andere kant van de wereld te maken. Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is verder dat je beter weet waar je aan toe bent. Je kiest namelijk voor stabiele lasten, plus de zekerheid van 100% aflossing. Dat zit zo: in het begin van de looptijd betaal je vooral rente en minder aflossing, aan het einde is dit omgedraaid – dus meer aflossing, maar minder rente.

Let op: de netto maandlasten gaan stijgen
Maar let op, dat betekent wel dat je netto maandlasten gaan toenemen. Je krijgt dus iedere maand minder terug van onze vrienden bij de Belastingdienst. Meestal geen probleem natuurlijk: want met het klimmen der jaren ga je vast meer verdienen – doordat je promotie krijgt, je opleiding zijn vruchten afwerpt of jouw cao erop vooruitgaat.

Wanneer beter géén annuïteitenhypotheek?

Wil jij later als je groot bent juist minder gaan werken of verwacht je om een andere reden minder centjes in het laatje? Dan zal een lineaire hypotheek waarschijnlijk beter bij je passen. Deze levert in het begin weliswaar hogere netto lasten op, maar over de gehele looptijd ben je minder geld kwijt aan de hypotheek. Je hebt natuurlijk geen glazen bol, maar die afweging is aan jou.

4 gouden tips bij het kiezen van een hypotheekvorm

  1. Wees alert op het volgende: bij een annuïteitenhypotheek loop je een groter risico op restschuld bij verkoop. Dat risico is kleiner als je een lineaire hypotheek afsluit.
  2. Wat je ook kiest, de kleine lettertjes kunnen een wereld van verschil maken. Hoe zit het met boetevrij aflossen als je huis moet verkopen? Is vervroegd aflossen mogelijk? Check het goed, vóór je ergens aan vastzit.
  3. Laat je goed adviseren. Gesneden koek of rocket science, twee weten meer dan één!
  4. Bekijk ook het filmpje over de annuïteitenhypotheek
Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.