Waardebepaling huis, doen of niet?

Waardebepaling huis, doen of niet?

Geplaatst op 27 januari 2020
leestijd 2 minuten 

Waardebepaling huis : verstandig om te doen of een flutpapiertje zonder waarde? Dilemma!? Nee hoor, met deze plussen en minnen maak jij een slimme keuze die perfect bij jou past.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: waardebepaling huis is niet hetzelfde als een taxatie. Huh? Een taxatie bestaat uit een rapport waarin een officiële taxateur uitgebreid alle eigenschappen van een woning onder de loep neemt, om er vervolgens een verkoopprijs op te plakken. Je snapt hem al, zo’n taxatierapport kost al gauw een paar honderd euro. Maar wat is een waardebepaling huis dan wel? Aha, dat leggen we je hieronder haarfijn uit.

Waardebepaling huis | waar moet je aan denken?

Een waardebepaling kun je beter beschouwen als een ruwe schatting van de waarde van het huis dat je wilt kopen of verkopen. Veel makelaars bieden hem ‘gratis en vrijblijvend’ aan. Oké, duidelijk. Maar waarom zou je een waardebepaling doen als een taxatie een compleet beeld geeft? Nou, in de volgende situaties bijvoorbeeld:

√ Je bent een dagdromer met grootste plannen en bent razend nieuwsgierig naar de mogelijke verkoopwaarde van je woning.

√ Je overweegt om zelf je huis te verkopen, maar je tobt nog over de vraagprijs.

√ Je hebt het huis van je dromen zien staan en wilt weten of de vraagprijs wel reëel is.

√ Je bent benieuwd of je overwaarde op je woning hebt. Want….

√ …door nieuwe wetgeving kun je minder lenen dan vroeger. Dat wil zeggen dat je maximale hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde is. Je hebt helemaal gelijk: er gelden uitzonderingen als je energiebesparende maatregelen treft. Hoe dan ook, met een waardebepaling heb jij grofweg in de smiezen of je wel of niet met eigen geld op de proppen moet komen.

Best handig, zo’n waardebepaling

Hm, een waardebepaling van je huis. Best handig dus. Want daarin laat de makelaar weten welke verkoopwaarde hij verwacht en tegen welke vraagprijs je jouw woning eventueel te koop kunt zetten. Kortom, als je een waardebepaling van je huis laat doen, krijg je basale cijfers boven tafel, zoals de exacte afmetingen van de woning en kadastrale gegevens. Een aantal referentiewoningen in de buurt krijg je er meestal gratis en voor niets bij, zodat je weet wat die recent nog hebben opgeleverd. Maar let op: wil je echt het naadje van de kous weten, dan is een taxatie toch echt de beste optie. En sta je op het punt om een hypotheek aan te vragen, dan kan je helaas niet zonder taxatierapport.

Dit wil je misschien ook lezen:

ALLES OVER DE WOZ-WAARDE VAN JE HUIS

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.