Wil je je huis verbouwen? Wil je energiebesparende maatregelen treffen? Of het dak vervangen? Verbouwen of groot onderhoud aan je huis kun je onder bepaalde omstandigheden financieren door je hypotheek te verhogen.
Waarom hypotheek verhogen
- Je spaargeld blijft onaangetast
- Meestal voordeliger dan een persoonlijke lening
- Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar bij verbouwing / onderhoud van je huis
- Bij Obvion kun je je hypotheek verhogen voor de financiering van energiebesparende voorzieningen
Verhogen en energielabel
- Op basis van het energielabel van je woning kun je meestal extra lenen bovenop de maximale hypotheek op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 5.000 bij energielabel C of D.
- Voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen kun je meestal ook meer lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 20.000 voor energielabel E, F of G. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.
Je adviseur kan je hier alles over vertellen.
Zonnepanelen, isoleren, warmtepomp of...?
Welke duurzame mogelijkheden zijn er voor jouw woning? Wat zijn de kosten en wat kun je aan energiebesparing verwachten? Is er subsidie mogelijk? De homeQgo huisscan geeft je binnen 2 minuten een eerste indicatie.
Wat gebeurt er bij het verhogen van je hypotheek?
Er zijn een aantal zaken waar je mee te maken krijgt bij het verhogen van je hypotheek:
Als je je hypotheek wilt verhogen, kijkt Obvion of je voldoende inkomen hebt en voldoet aan de gestelde voorwaarden.
Je moet de nieuwe verhoogde lasten immers ook kunnen dragen.
Daarnaast zal Obvion ook beoordelen of de verhoging past binnen de andere voorwaarden zoals o.a. de waarde van de woning. Want de verhouding tussen het totale hypotheekbedrag en de waarde van je woning bepaalt in welke tariefgroep je terecht komt.
Heb je ervoor gekozen om de opgebouwde spaarwaarde van je (bank)spaarhypotheek te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen? Dat geldt voor de gehele lening. Dit betekent dat je door het verhogen van je hypotheekbedrag in een hogere tariefgroep terecht kunt komen.
Je kunt bij het verhogen van de hypotheek in ieder geval te maken krijgen met de volgende kosten:
- Taxatiekosten. Obvion gaat na hoeveel je woning waard is. Soms is hiervoor een taxatierapport nodig. Dan betaal je de kosten van de taxateur.
- Notariskosten. Om je hypotheek te kunnen verhogen, kan het zijn dat je naar de notaris moet. Die kosten zijn voor jouw rekening.
- Adviseurskosten. Je kunt je hypotheek alleen verhogen via een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Je leent een extra hypotheekbedrag. Hiervoor gelden een nieuwe hypotheekvorm, rentevaste periode en actuele rentetarieven. Deze zijn dus niet gelijk aan de al lopende hypotheek.
Voor het extra hypotheekbedrag ontvang je van Obvion een voorbeeldofferte met daarin een rente aanbod. Deze voorbeeldofferte stuur je binnen de tekentermijn getekend retour naar ons. Als je ons alle opgevraagde informatie op tijd aanlevert en wij beoordelen deze positief, dan ontvang je een bindend aanbod met de actuele Algemene Voorwaarden. Deze gelden vervolgens voor je hele hypotheek.
Verlengen geldigheidsduur bindend aanbod
We verlengen het ondertekende bindend aanbod automatisch. Het hangt af van de hypotheeksoort hoe lang:
- Compact Hypotheek met 9 maanden
- Basis Hypotheek met 8 maanden
- Obvion Hypotheek met 8 maanden
- Woon Hypotheek bij bestaande bouw met maximaal 9 maanden en bij nieuwbouw met maximaal 6 maanden
We rekenen nu geen verlengingskosten.
Annuleren bindend aanbod
Annuleren is kosteloos binnen de oorspronkelijke geldigheidsduur. Je betaalt 1% annuleringskosten over de totale hoofdsom bij annulering of niet afnemen van de geldlening in de (automatisch) verlengde periode. Voor een eventueel overbruggingskrediet of leningdeel met flexibele rente betaal je geen annuleringskosten.
In de volgende situaties hoef je geen annuleringskosten te betalen:
- ontbinding koopcontract door de verkopende partij;
- bij overlijden partner;
- bij echtscheiding of ontbinden samenlevingscontract;
- wanneer de hypotheek niet langer verantwoord is als gevolg van inkomensverlies.
We vragen je dan wel om de reden aan te tonen.
Hypotheek verhogen? Via je adviseur!
Wil je meer weten over de mogelijkheden om je hypotheek te verhogen? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. Hij kan je vertellen wat het beste bij je situatie en wensen past
Opties om je hypotheek te verhogen
Je hebt drie mogelijkheden om je hypotheek te kunnen verhogen. In ons overzicht 'jouw hypotheek veranderen' zie je dat je dit via je adviseur kunt regelen.
- Via verhoogde inschrijving Bij het afsluiten van je (eerste) hypotheek kun je een stuk financiële speelruimte regelen met een verhoogde inschrijving. Dit houdt in dat je bij de notaris een hoger bedrag dan je op dat moment nodig hebt, laat inschrijven in het hypotheekregister. Later kun je gebruik maken van deze hogere inschrijving als je je hypotheek wilt verhogen. Als de verhoging past binnen de gecreëerde speelruimte, hoef je niet opnieuw naar de notaris. Dit scheelt weer extra kosten.
- Tweede hypotheek op dezelfde woning Het is mogelijk een tweede hypotheek af te sluiten op dezelfde woning. Je leent dus extra geld. Bij Obvion kun je deze tweede hypotheek alleen afsluiten als je eerste hypotheek ook bij Obvion loopt. De hypotheekrente is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.
- Overwaarde woning gebruiken Misschien is de waarde van je woning gestegen. Of heb je een deel van je hypotheek afgelost. Dan heb je overwaarde. Dit is het verschil tussen de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek. Je kunt dan deze overwaarde gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing.
Anderen lazen ook:
- Verbouwen - ons blog met tips en ervaringen van anderen
- Huis taxeren
- Annuïteitenhypotheek