Kosten huis bouwen: wat komt daar bij kijken?

Kosten huis bouwen: wat komt daar bij kijken?

Geplaatst op 22 november 2017
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Als iemand het heeft over ‘kosten huis bouwen’, dan denk jij vast ‘weet ik veel’… Maar misschien wil je daar wél graag meer over weten. Lees vooral verder, want na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe het zit met de kosten van een huis dat je zelf bouwt.

Kosten huis bouwen: de financiering

De kosten van een huis dat je zelf bouwt zitten qua financiering een stukje ingewikkelder in elkaar dan die van een bestaand huis. Hoe dat werkt is per geldverstrekker anders, dus van tevoren onafhankelijk advies inwinnen is wél zo slim. Zodra je de bij de notaris bent geweest moet je vaak meteen je vaste maandbedrag voor de hele hypotheek betalen. Hierdoor kun je dus een tijdje dubbele lasten hebben. Dat wordt sparen! Weten tegen welke kosten je zoal aanloopt? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Tip: Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je handige informatie over de financiering van je nieuwbouwhuis.

Bouwdepot voor kosten huis bouwen

Na het tekenen bij de notaris komt het hypotheekbedrag beschikbaar. Een deel daarvan gaat op aan kosten en de rest komt in een bouwdepot. Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit je de kosten van de bouw kunt betalen. Meer weten over een bouwdepot?

LEES HIER ALLES OVER EEN BOUWDEPOT 

Tadaaaa! Je huis wordt opgeleverd

Ein-de-lijk is het zover: de aannemer levert je huis op! Dit is natuurlijk hét moment waar je al zo lang naar uitkijkt. Tijd voor een feestje, toch? Tuurlijk, maar vergeet niet om alles eerst goed na te kijken. Dit is namelijk ook het moment om te controleren of de aannemer je huis volgens afspraak oplevert. Als je er zelf niet zoveel verstand van hebt kan het een goed idee zijn om een bouwkundige mee te nemen naar de oplevering. Diegene kan samen met jou door je huis lopen om te kijken of er gebreken of aandachtspunten zijn. Als je dit niet doet kunnen de kosten nog wel eens flink oplopen. Het hoeft niet perse om hele grote dingen te gaan. Misschien mis je nog ergens een vensterbank of is de badkamer niet goed gekit. Check, check dubbelcheck dus! Alle vinkjes op groen? Dan krijg je de sleutel van je zelf gebouwde stekkie.

Tip: kom je nog gebreken tegen bij de oplevering? Stel dan samen met je aannemer een opleveringsrapport op. Hierin leg je vast wat er nog gedaan moet worden. Je aannemer moet dit binnen 3 maanden doen. Je mag zolang 5% van de aanneemsom storten in een depot bij de notaris. Zo heb je altijd een stok achter de deur!

Kosten huis bouwen na de oplevering?

Dacht jij dat je er al was? Meestal niet! Misschien wil je de tuin ook nog onder handen nemen of wil je toch nog eens een keer die overkapping waar je geen geld meer voor had tijdens de bouw. En vergeet ook de aankleding en inrichting van je huis niet. Wil jij jouw huis helemaal ‘Pinterest proof’ maken? Onderschat de kosten van vloeren, gordijnen, verf en meubels niet. Voordat je gaat bouwen, kun je daar het beste al een spaarpotje voor samenstellen. Hoe duur het wordt hangt natuurlijk helemaal van jouw smaak af, maar wij hebben een handig overzicht van de inrichtingskosten voor je gemaakt.

Totaal kostenplaatje

Wil je een overzichtje maken van de totaal te verwachten kosten, download dan de hier ‘checklist kosten huis bouwen‘. Dat is 3 klappen-in-een, want: zo kun je invullen welke kosten je (denkt te) gaan maken, vergeet je geen zaken en heb je een totaal overzichtje.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.