Een huizenveiling: dat klinkt zo gek nog niet! Maar hoe werkt dat precies en wat zijn de risico’s van een huizenveiling?
Een huizenveiling: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Mag je het huis van te voren bezichtigen of moet je altijd blind bieden? Welke risico’s loop je bij een huizenveiling en hoe zorg je ervoor dat je er als de kippen bij bent om een pareltje te scoren? Lees onze tips en sla je slag!
Huizenveiling en executieveiling
Even voor de goede orde: we praten hier over een executieveiling, niet te verwarren met een vrijwillige veiling. Bij een executieveiling wordt een huis gedwongen verkocht, bijvoorbeeld omdat de woningeigenaar zijn hypotheek niet meer kan ophoesten. Hard, maar voor jou een mooie kans. De verkoopprijs ligt immers meestal ruim onder de woningwaarde.
Nieuwe regels over huizenveilingen
Een huizenveiling kan dus superinteressant zijn. Maar ben je geen ervaren handelaar, dan heb je er niets te zoeken. Ha, zo was het tot voor kort! Want sinds de overheid op 1 januari 2015 met nieuwe regels kwam – over bezichtigingen en bouwkundige keuringen bijvoorbeeld – zijn huizenveilingen ook voor particuliere huizenkopers een stuk transparanter. Maar let op: daarmee is de kous nog niet af!
De risico’s van een huizenveiling
Bij een gewone verkoop mag je na drie dagen kosteloos van de koop afzien. Dat is je wettelijke recht op bedenktijd. Bij een huizenveiling zit je onherroepelijk aan de koop vast. Er zijn ook geen ontbindende voorwaarden. Dus heb jij je hypotheekzaakjes niet op orde, dan heb je een (pardon) huizenhoog probleem. Schrikt je dit niet af, lees dan verder!
Een paar tips
Ga je voor een huizenveiling, bereid je dan tot in de puntjes voor:
- Check alles wat je maar kunt checken, zoals de WOZ-waarde van de woning, de oppervlakte van het perceel en de omgeving. Dit doe je vanuit je luie stoel via het kadaster.
- Informeer ook bij een aankoopmakelaar, het liefst iemand die de wijk kent. Vraag hem mee te gaan als deskundige en je te behoeden voor een kat in de zak.
- Vraag je hypotheekadviseur van te voren naar jouw financiële mogelijkheden en neem zijn offerte mee naar de veiling. Blijkt namelijk achteraf dat je de hypotheek niet rond krijgt? Dan heb je helaas een flinke boete aan je broek en zit je straks diep ellendig te zijn zonder huis. Brrrr…
- Informeer goed naar de veilingvoorwaarden en de -procedures bij de notaris van de woning. Vraag of het vooraf mogelijk is om de woning te bezichtigen. Ennuh, sommige veilingen vinden uitsluitend online plaats. Zo niet….
- ….smeer dan je stembanden maar, want straks in de veilingzaal moet je heel hard ‘mijn’ roepen! Alleen je hand opsteken heeft geen zin. Sterker nog, je alarmeert een andere kaper op de kust die alsnog ‘mijn’ roept en weg is je droomhuis. O ja, dit wordt het ‘afmijnen’ genoemd. Nee, dit is geen grapje!
- Helemaal top! Waar vind ik die huizenveiling? Nou, gewoon op Funda door te filteren op veiling. Of check bijvoorbeeld sites als Nationalewoningveiling.nl wanneer een woning onder de hamer gaat.
Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.