Zelf huis bouwen: in 4 fasen je doel bereikt!
Zelf huis bouwen en dat in 4 fasen? Het kan! Ons stappenplan staat als een huis. Bouw je met ons mee?
Een lap grond kopen en daarop je droomhuis bouwen: voor velen dé ultieme droom. Maar waar begin je? Hoe voorkom je dat het een 8-jarenplan wordt? En welke fasen moet je door om de eindstreep te bereiken? Wees gerust: het zijn er ‘slechts’ vier. We loodsen je er hieronder in vogelvlucht doorheen. Maak jij die bouwdroom waar?
Eigen huis bouwen: stappenplan
Een eigen huis bouwen gaat niet van vandaag op morgen. Daar gaat wat voorbereiding aan vooraf. En ook tijdens het bouwproject zijn geduld en rust vaak de toverwoorden. Ons stappenplan helpt je bij het aanbrengen van een beetje structuur en overzicht. Handig!
Fase 1: Woonwensen waslijst
Zelf huis bouwen betekent ook zelf exact bepalen hoe je het wilt hebben. Je hebt vast een hele waslijst aan woonwensen. Droomde je altijd al van een inloopkast, een mancave, speelzolder of een Engelse ‘porch’ in je voortuin: dit is je kans. Als je een eigen huis bouwt, dan kun je zelf de indeling bepalen. Denk ook na over de stijl die jouw voorkeur heeft. Ga je voor strak en wit of boerderij-stijl? Maak een eerste lijst waarin je ‘all out’ gaat. Daarna is het zaak om je wensen in volgorde van belangrijkheid te zetten. Dat is handig als je jouw lijst in de volgende fase langs het budget gaat leggen.
Wist je dat?
Woningen die zelf gebouwd zijn, vaak een betere kwaliteit hebben? Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Vereniging Eigen Huis.
Fase 2: Grond, gemeente en geld
Ok, je hebt voor jezelf duidelijk wát je wilt. Zelf huis bouwen ‘it is’! Maar hoe ga je dat betalen en waar vind je de ultieme lap grond? Dat komt in fase 2 aan bod. Als eerste: de grond oftewel de kavel. Misschien weet je zo uit je hoofd al een braak liggend stuk grond. Als dat niet zo is, raadpleeg dan de plaatselijke gemeente of makelaars uit de buurt. Heb je een parel op het oog, dan ben je er nog niet. Check bij de gemeente het bestemmingsplan voor de grond. Daar vind je de regels zoals de maximale breedte, hoogte of het aantal parkeerplekken. Ook qua stijl zijn er vaak bepaalde voorschriften vanuit de gemeente. Kijk of die aansluiten bij jouw wensen. Als laatste (but not least); het geld. Hoe ga jij alles financieren? Verdiep je in een hypotheek. Hoeveel kun en wil je maximaal lenen? Over het algemeen liggen de bijkomende kosten voor een nieuwbouwwoning op zo’n 4%. Naast de gebruikelijke kosten als advieskosten, hypotheekrente, kun je ook denken aan:
- De aanschaf van de grond
- Leges (bedrag dat je aan de gemeente moet betalen voor de bouwvergunning. Let op: de kostenverschillen tussen gemeentes kunnen behoorlijk oplopen)
- Bouwrente
- Meerwerkkosten
- Schoongrondverklaring
Wist je dat?
Als je tot in detail inzichtelijk wilt krijgen wat de bouw van jouw droomhuis kost? Kijk dan eens op watkostbouwen.nl. Op basis van de wensen die je hier invoert kun je ook een handleiding maken waarmee je zo naar de architect stapt. Makkelijk!
Fase 3: Zelf huis bouwen met hulp van architect en aannemer
Top! Je wensenlijst heb je paraat, de grond is gekozen én het kostenplaatje heb je rond. Tijd voor mensen die de handen uit de mouwen steken. Het creatieve brein (de architect) en de uitvoerder (de aannemer). Een architect vinden doe je het eerst. Hij of zij kan voor jou een unieke woning ontwerpen. Let bij de keuze van een architect erop of hij is ingeschreven in het Bureau Architectenregister. Kijk ook of er sprake is van een lidmaatschap bij de Bond van Nederlandse Architecten. Dat betekent dat hij verzekert is tegen beroepsaansprakelijkheid, minimaal twee jaar actief is en iedere jaar een scholing volgt. Met de architect van je keuze sluit je een contract af. Hierin leg je alles vast: van gemaakte afspraken, ontwerp tot budget per onderdeel. Bedenk ook of je de woning casco wilt laten opleveren. Dat wil zeggen dat je de binnenkant nog helemaal zelf zult moeten afwerken. Of dat je kiest voor een sleutelklare woning waar je dus vrijwel meteen in kunt.
Wist je dat?
Er ook zoiets bestaat als cataloguswoningen? De naam zegt het al een beetje: je kiest dan een woning uit een boekje. Die zijn weliswaar niet uniek, maar wel aan te passen aan je eigen wensen. Hier komt geen architect bij kijken, dus wat dat betreft is het kostenbesparend.
Check, check: laatste ontbrekende spil: de aannemer. Misschien heeft de architect nog goede ervaringen of weet iemand in je vriendenkring een goede aannemer. Check in ieder geval even of de aannemer is aangesloten bij SWK, BouwGarant of Woningborg. Een aannemer gekozen? Dan is het tijd voor de koop-/ aanneemovereenkomst. Hierin laat je onder andere het budget per onderdeel vastleggen, maak je een duidelijke lijst met meer- en minderwerk en gebruikte materialen en geef je aan wat het limiet is bij eventuele stelposten. Spreek ook een termijn af wanneer alles gereed moet zijn. En vergeet niet afspraken te maken over de consequenties (bijvoorbeeld schadevergoeding) als deze termijn niet gehaald wordt.
Fase 4: Bouwen maar
Yes, de eerste paal kan in de grond. Je eigen huis is nu wel heel dichtbij! Houd de bouwvorderingen goed in de gaten en zorg dat niets aan je aandacht ontsnapt. Je zult nog staan te kijken over welke beslissingen je moet nadenken waar je van te voren geen weet van hebt. Heb je bijvoorbeeld al een kleur in gedachte voor de voegen? Op welke hoogte komen de stopcontacten en hoeveel wil je er? Uiteraard kan de architect hier ook een belangrijke rol in spelen, maar houd een vinger aan de pols.
In deze laatste fase kijk je ook naar het opleveringsrapport dat je samen met de aannemer maakt en tekent. Is alles naar afspraak opgeleverd? Of zijn er nog gebreken? In de laatste geval heeft de aannemer drie maanden de tijd om het op te lossen. Als extra stok achter de deur, mag je 5% van de aanneemsom storten in een depot bij de notaris. Zodra alle gebreken verholpen zijn, krijgt de aannemer de achterstallige 5% uitgekeerd.
Veel bouwplezier!
Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.