Weda's Woondilemma | 1 rolstoelproof huis, aub!
Voeg een extra checkbox met label rolstoelproof toe aan je woonwensenlijst en je hebt in één klap een Mission Impossible te pakken. Weda weet er alles van. Is zij de Tom Cruise van dit woondilemma? Lees mee!
De woonwens van arbeidspsycholoog Weda (30), haar man en dochtertje (2) lijkt op eerste gezicht niet heel ingewikkeld. Toch kost het hen de grootste moeite om hun droom waar te maken. En dat komt vooral door hun rolstoelvriendelijke eis. Weda zit sinds haar 7e in een rolstoel vanwege een incomplete dwarslaesie. Dat betekent dat ze wel kan staan en zelfs een paar meter kan lopen. Maar dat is het dan ook. Voor het dagelijkse leven is zij daardoor afhankelijk van haar rolstoel. Hun toekomstige huis moet hier dan ook op ingericht zijn.
Wat maakt een huis rolstoelproof?
‘Het ‘rolstoelproof’ zijn van een huis begint bij mij al bij de ingang. Een te hoge drempel zorgt ervoor dat ik er al niet in kom met mijn stoel. Daarnaast moeten de badkamer en keuken groot genoeg zijn om er te kunnen draaien met mijn stoel. Verder moet de trap in het huis breed zijn en niet al te steil. Op die manier kan ik toch stapje voor stapje naar boven komen’, aldus Weda.
Allemaal zaken waar je normaliter allemaal geen rekening mee hoeft te houden en die het extra lastig maken. Het afgelopen jaar hebben Weda en haar man stad en land afgezocht naar de mogelijkheden voor een geschikte woning. Van bungalow, tot rijtjeshuis, van opknapper tot nieuwbouw, maar nog zonder resultaat.
Weinig te vinden
‘Ik kom er door mijn zoektocht achter dat er echt weinig mogelijkheden zijn als je een beperking hebt. Zo zijn er geen subsidieregelingen voor ons om op die manier aanpassingen in het huis daarvan te betalen. Dat komt omdat wij allebei een baan hebben waardoor ons inkomen te hoog is. Wij kijken naar een eengezinswoning of een rijtjeshuis. Met nog een bovenverdieping erbij, hebben we een lift nodig zodat ik gemakkelijk naar boven kan komen. Een gewone stoeltjes lift voor bijvoorbeeld senioren werkt niet omdat deze stoel blokkeert als er kinderen op komen. We hebben bijvoorbeeld ook gekeken naar de mogelijkheden van een huislift. Maar die kosten gemiddeld rond de 35.000 euro. Tja, dan blijft er vrij weinig over om je huis van binnen in te richten. Dit kan namelijk niet betaald worden uit het bouwdepot.
‘Ik snap dat we geen huis vinden dat al helemaal tip-top rolstoelproof is. Maar er moeten toch meer mensen zijn zoals ik die zo’n soort huis zoeken? Ik zou wel eens willen weten hoe zij hun huis hebben gevonden. Wat me opvalt is dat er zo weinig te vinden is over hoe anderen dit hebben gedaan’.
Spaarpot vullen
Als ik naar mijn man kijk, zie ik dat hij ontzettend graag een huis wil kopen. En dan doet het me soms pijn dat het door mij komt dat het zo ingewikkeld is om iets te kopen. We hebben voor nu besloten om nog even in ons huurhuis te blijven en dat we heel hard gaan sparen. Omdat we erachter zijn gekomen dat je eigen vermogen nodig hebt om al die aanpassingen te doen die er nodig zijn om het huis bewoonbaar te maken voor mij.
Wij zullen Weda blijven volgen en zodra ze een update heeft, lezen jullie dat hier! Mocht iemand tips voor haar hebben, laat ons dat dan weten.
Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.