Bouwgrond te koop | 7 zaken die je niet mag vergeten
Er staat bouwgrond te koop, maar je twijfelt of je de stap zult wagen. Deze 7 zaken brengen jouw ideale lapje grond misschien wel wat dichterbij!
Hét huis is nog altijd niet voorbij gekomen. Tsja, grote kans dat het onderwerp zelf bouwen daarom al door je hoofd spookt. En wat als er dan ineens een lap grond op die ideale locatie te koop staat? Neem je die sprong in het diepe? Met deze zeven zaken zit je goed!
Bouwgrond te koop | 7 zaken die je niet mag vergeten
- Huizen op het platteland zijn relatief duur. Een eigen huis bouwen op een stuk bouwgrond kan een goed alternatief zijn. De grond is hier in elk geval stukken goedkoper dan in een dorpscentrum of stad. Kijk wel goed of er winkels en andere voorzieningen in de buurt zitten. Niet iedereen heeft zin om een half uur te rijden voor een pak melk of een halfje wit. Check ook de afstand tot scholen, eventuele zorgverleners en het treinstation.
- Ieder zijn vak, zullen we maar zeggen. Denk dus niet te lichtzinnig als je dat bord met daarop ‘bouwgrond te koop’ ziet staan. Hoe vlakker de grond, hoe makkelijker en dus goedkoper het is om er op te bouwen. Een architect of andere bouwspecialist kan je hierbij adviseren. Kijk ook naar de conditie van de grond. Veel puin? Bomen die gekapt moeten worden? Sporen van verontreiniging? Dat betekent allemaal extra kosten.
- Het zal je maar gebeuren. Heb je net getekend voor je eigen lapje grond, zal je zien dat uitgerekend dáár een bedrijventerrein, een weg of een natuurproject stond gepland. Better safe than sorry! Zoek dus nauwkeurig uit, liefst samen met een makelaar, of er plannen zijn om de grond te onteigenen. Vraag dit na bij de gemeente of de provincie. Vraag de verkoper altijd om een officieel attest. Een wat-test? Een attest! Dat is een schriftelijk bewijs waarop staat dat de grond bouwgrond is en dat er een woning op gezet mag worden.
- Die leuke, gezellige boer met zijn mooie, blauwe pretoogjes kan je wel van alles op de mouw spelden. Wees voorzichtig! Eis een bodemonderzoek voordat je de grond koopt. Slechte bouwgrond kan al snel duizenden euro’s aan meerkosten opleveren, bijvoorbeeld omdat er extra fundering nodig blijkt te zijn. Laat ook een grondonderzoekclausule opnemen in het koopcontract. Daarmee maak je de verkoop ongedaan als het bodemonderzoek negatief scoort. Misschien is de bouwgrond die te koop staat niet stabiel genoeg of is wateroverlast hier een terugkerend probleem.
- Kijk of er leidingen en kabels voor water, gas, elektriciteit, telefoon en internet op de bouwgrond aanwezig zijn. Als je deze voorzieningen zelf moet laten aanleggen, kan dit handenvol geld kosten. En hoe zit het met het riool? Check, check, dubbelcheck!
- Vraag bij de gemeente of er bouwvoorschriften zijn voor jouw droomperceel. In sommige gemeenten is het bijvoorbeeld niet toegestaan om bepaalde materialen te gebruiken of in een bepaalde stijl te bouwen. Beetje jammer als je daar te laat achter komt.
- Denk tot slot na over de grootte van het perceel. Dit is dé kans om iets te kopen dat helemaal bij jouw wensen en interesses past. Een grote tuin geeft een gevoel van vrijheid, maar je moet wel van tuinieren houden. In een kleinere tuin heb je minder onderhoud, waardoor je meer tijd hebt voor andere dingen. Koop je een kleiner perceel, dan houd je meer budget over om te investeren in de woning zelf. Vergeet daarom ook niet te berekenen hoeveel je eigenlijk kunt lenen. Zou toch zonde zijn als je een groot perceel koopt, maar weinig budget overhoudt voor een even zo groot huis 😉
Checklist-alert!
Deze zaken nog eens rustig nalezen én afvinken? Go!
Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.