Hoe koop je een huis van papier?

Hoe koop je een huis van papier?

Geplaatst op 9 januari 2015
leestijd 3 minuten 

Als je een nieuwbouwhuis koopt, valt er weinig te bezichtigen. Je moet het doen met een bouwtekening en de zanderige vlakte waar straks je huis zal staan. Zes tips voor het beste resultaat.

1. Wees je bewust van dubbele lasten

Een nieuwbouwwoning heeft voordelen: je betaalt geen overdrachtsbelasting, makelaars- of notariskosten. Je koopt de woning ‘vrij op naam’. Daar staat tegenover dat je wel een tijd lang te maken hebt met dubbele lasten. Vanaf het moment dat de eerste paal de grond ingaat, betaal je namelijk hypotheek over de woning. Die betaal je voor het gedeelte dat is gebouwd, dus de kosten lopen op. Alleen in de eindfase heb je twee volledige hypotheken – als je al een koopwoning hebt. Wel heb je bij beide huizen recht op hypotheekrenteaftrek.

2. Probeer goed te timen

Wachten met kopen tot je oude woning is verkocht, is onmogelijk. Je koopt je nieuwbouwhuis namelijk lang voordat je er in gaat wonen. Het vergt dus enige timing bij de verkoop van je oude woning. Zet je het te laat in de verkoop, dan loop je het gevaar dat je oude huis nog niet is verkocht als de nieuwe wordt opgeleverd. Je zit dan nóg langer met dubbele lasten. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: je verkoopt je oude huis veel sneller dan verwacht en de bouw van je nieuwe huis loopt vertraging op. Het gevolg: nog een keer verhuizen.

3. Weet wat je koopt

De laatste jaren zijn bouwers de woningen die ze verkochten steeds ‘kaler’ op gaan leveren. Dat wil zeggen dat er minder extra’s bij de prijs zijn inbegrepen. Dat levert een lagere verkoopprijs op, maar kan ook voor extra kosten zorgen. Voor meerwerk betaal je namelijk vaak de hoofdprijs. In de meeste gevallen is het goedkoper om het na oplevering door een andere aannemer te laten maken. Houd dan wel de garantie in de gaten. Als er problemen ontstaan, bestaat het risico dat de aannemers hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen door naar de ander te wijzen.

4. Blijf controleren

Het is verstandig om af en toe de bouw te controleren. Als je veel verstand hebt van bouwen kun je dat zelf doen, anders is het slim om een bouwkundig expert mee te nemen. Ga in ieder geval langs als de bouwvloer is gestort, als de ruwbouw staat en als het dak, de isolatie en de kozijnen geplaatst zijn. De laatste controle is op het moment dat de bouwer zegt dat het huis af is.

5. Verenig je

Het kan slim zijn om je met andere kopers te verenigen in een kopersvereniging. Zo kun je als groep met de bouwer praten en gezamenlijk gebreken en afwijkingen bespreken. Dat kan via een speciale website, maar ook gewoon via Facebook. Een goede manier om je nieuwe buren alvast te leren kennen!

6. Betaal niet alles voor je tevreden bent

Als het huis wordt opgeleverd, loop je als koper met de bouwer door het huis. Ben je akkoord met de staat waarin het huis wordt opgeleverd, dan teken je voor akkoord en krijg je een formeel opleveringsrapport. Als er toch nog werkzaamheden verricht moeten worden, kun je 5 procent van de laatste betaling achterhouden. Die wordt door de notaris pas overgemaakt als het huis naar wens is.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.