Beter thuis wonen | 7 tips om langer zelfstandig thuis te wonen

Beter thuis wonen | 7 tips om langer zelfstandig thuis te wonen

Geplaatst op 12 januari 2018
leestijd 3 minuten 

Beter thuis wonen heeft te maken met duurzaam wonen. Je maakt langer gebruik van je eigen vertrouwde huis en blijft zo lang mogelijk zelfstandig. Hoe? Dat ontdek je hier!

Natuurlijk is het fijn als je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Ook als krasse knar of pientere pensionado! Maar moet je je huis dan meteen omdopen tot verpleeghuis? René van Wijk (directeur van QuoVadis) spreekt de taal van domotica (huisautomatisering), bedieningsaanpassingen en langer zelfstandig thuis wonen. Zijn verlossende antwoord is: “Medische toepassingen in je eigen huis, zoals dwaaldetectie en ingewikkelde alarmsystemen, dat gaat te ver. En dat hoeft ook helemaal niet. Met enkele quick wins kom je namelijk al een heel eind als het gaat om veiligheid, comfort en woongemak.”

Beter thuis wonen | 7 quick wins

Samen met René selecteerden we 7 eenvoudige adviezen die je helpen langer in je huis te kunnen blijven. Ken je ze alle 7 al?

  1. Levensloopbestendige woningen

    Verlaagde drempels, brede deuren, een inloopdouche of je slaapkamer naar de begane grond verplaatsen. Dat zijn allemaal maatregelen die je kunt nemen om je woning levensloopbestendig te maken. “Levensloopbestendig maken betekent niets anders dan je woning aanpassen. Ik ben daar een groot voorstander van. Je hebt immers al geïnvesteerd in je eigen woning, kent de buurt goed en je hebt er waarschijnlijk ook een beter sociaal netwerk”, legt René uit.

  2. Beter thuis wonen met één druk op de knop

    Beter thuis wonen bereik je ook door handig gebruik te maken van de techniek. Moeilijk als je ouder bent? René: “Nee, juist niet! Wat dacht je van een eenvoudige personenalarmering. Met één druk op de knop staat er snel hulp op de stoep. Die knop draag je net als een horloge om je pols of als een ketting om je nek.”

  3. Hallo, hippe gadgets

    Via hippe apps  op je smartphone of tablet de deur openen, de verlichting aan doen of gordijnen en ramen sluiten. “Dat is de trend van nu”, bevestigt René. “Ook de televisie of verwarming bedien je tegenwoordig heel eenvoudig met je telefoon of tablet. Als je een camera bij je voordeur ophangt, zie je ook in één oogopslag wie er voor de deur staat. En vergeet de beeldtelefoon niet. Steeds meer ouderen gebruiken hem, bijvoorbeeld om de huisarts iets te laten zien zonder dat je gelijk de deur uit hoeft.”

  4. Warempel, geen drempel!

    Een drempelloze woning is een stuk veiliger. Maar je kunt ook oprijplaten aan je drempels bevestigen, zodat je later met je rollator of rolstoel gemakkelijk je huis in en uit kunt. Met een extra beugel naast de deur heb je gelijk wat extra houvast.

  5. Trap op, trap af

    Antislip-strips of bekleding op je traptreden geven je een veiliger gevoel en maken de kans op een val stukken kleiner. Ook een extra trapleuning is geen overbodige luxe. Mocht traplopen écht een probleem worden, dan is een traplift zeker een overweging waard. In vrijwel elke woning is een traplift mogelijk.

  6. Licht uit, spot aan op je levensbestendige woning

    Zorg voor goede buitenverlichting. Je vindt dan gemakkelijk het sleutelgat als het donker is, je ziet eventuele drempels beter en ziet wie er voor je deur staat. Een buitenlamp met bewegingssensor kan bovendien mogelijke inbrekers afschrikken.

  7. Draadloos is the way to go

    Een onfortuinlijke val of struikelpartij ligt eerder op de loer in een huis met losliggende draden en snoeren. Bekijk je woning eens goed op dit soort risico’s. Want voorkomen is beter dan genezen. Ga dus voor ‘draadloos’ en neem ook voor eens en voor altijd afscheid van losliggende kleden en kleedjes! Wedden dat je beter thuis woont?

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.