Het huwelijksgoederenregister en andere onromantische zaken

Het huwelijksgoederenregister en andere onromantische zaken

Geplaatst op 11 juli 2017
leestijd 4 minuten 

Trouwen: een en al romantiek, toch? Jazeker, maar sommige aspecten zijn misschien iets minder romantisch dan je dacht. Want weet jij bijvoorbeeld wat een huwelijksgoederenregister is? Wij zochten het voor je uit, zodat je in no time op de hoogte bent en die roze bril snel weer op kan!

Ring. Check. Jurk. Check. Huwelijksgoederenregister. Che.. ho wacht even! Wat is dat nou weer?! En kunnen we het niet gewoon romantisch houden? Helaas, ook je grote dag heeft een zakelijke kant. Want weet jij hoe zit met je bezittingen, zoals je huis? Of hoe het zit als je samen een huis wil kopen? Obvion legt uit hoe het werkt.

Trouwen in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of toch een geregistreerd partnerschap?

Als jullie in het huwelijksbootje willen stappen hebben jullie drie keuzes: trouwen in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of jullie gaan voor een geregistreerd partnerschap. Maar help! Hoe weet je wat wijsheid is? Hieronder leggen we de verschillen uit.

Trouwen in gemeenschap van goederen anno 2018

Driekwart van de huwelijken wordt gesloten in gemeenschap van goederen. Het is zelfs zo dat je standaard trouwt in gemeenschap van goederen, tenzij jullie aangeven op huwelijkse voorwaarden te willen trouwen. Maar sinds 1 januari 2018 zijn de regels over trouwen in gemeenschap van goederen aangepast. Niet alles gaat meer op ‘één hoop’. Vermogen of schulden die jullie al vóór het huwelijk hadden, vallen buiten jullie gezamenlijke boedel. Ook erfenissen en schenkingen zijn sinds 2018 je persoonlijke eigendom. Wil je toch mede-eigenaar worden van de bankrekening van je wederhelft dan moet dat apart worden geregeld bij de notaris. De omgekeerde wereld dus! Maar hoe zit het dan met (persoonlijk) vermogen en schulden die je tijdens het huwelijk opbouwt? Deze vallen wel in het gezamenlijke eigendom. Je merkt het al: documenteren is het toverwoord. Leg goed vast wat van jou, je partner of jullie samen is. Toch maar weer dat stoffige notitieblokje uit de kast halen.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Trouwen op huwelijkse voorwaarden klinkt misschien onromantisch, immers ‘mi casa, es su casa‘. Maar het verdelen van jullie bezittingen kan bij een eventuele scheiding een hoop ellende schelen. Vaak verdelen jullie het vermogen dan in drieën: een vermogen voor jou, voor je partner en een gemeenschappelijk vermogen van jullie samen. Dat leg je dan weer vast in een notariële akte. Als een van jullie een eigen bedrijf heeft is dat al helemaal interessant. Zou er ooit sprake zijn van een faillissement, dan kunnen de schuldeisers niet bij de partner aankloppen.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op een huwelijk. De regels voor gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden gelden hier ook. Toch zijn er een paar verschillen. Zo kun je een geregistreerd partnerschap buiten een rechter om beëindigen. Je hoeft geen ‘jawoord’ te geven en het partnerschap wordt niet in het buitenland erkend. Een huwelijk wel. Dit kan juridische problemen geven als je zou emigreren. Willen jullie na een paar jaar toch naar het buitenland vertrekken? Niks aan de hand! Jullie kunnen dan alsnog ‘echt’ trouwen. De regels voor gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden ook gelden op geregistreerde partnerschappen. 

Huwelijksgoederenregister

De huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden (geregistreerd partnerschap) worden bijgehouden in het Huwelijksgoederenregister. Dat is een openbaar register waarin je alles nog eens terug kunt lezen. Handig als je de bijvoorbeeld de officiële documenten kwijt bent. Je kan de informatie opvragen bij de rechtbank van het arrondissement waar je getrouwd bent. Maar het kan ook online via het Huwelijksgoederenregister op rechtspraak.nl.

Op naar de notaris

Hoe jullie ook je liefde willen bezegelen, laat je vooraf altijd goed voorlichten door je notaris. Zo zie je niks over het hoofd en kiezen jullie de juiste huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. En dan zit er nog maar 1 ding voor jullie op: naar dat altaar of notaris. En dat is allesbehalve saai. Kom maar op met die champagne!

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.