Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Geplaatst op 23 maart 2017
leestijd 3 minuten 

Je raakt verliefd en gaat samenwonen. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap is niet je eerste gedachte. Weet jij wat te kiezen?

Als je tot over je oren verliefd bent, dan is samenwonen een logische vervolgstap. Vaak zit je nog op de roze wolk en denk je niet aan het ‘regelwerk’. Toch is het is belangrijk om na te denken over de voorwaarden waaronder je wilt samenwonen. Gaan jullie voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap? Wij zetten de verschillen en kosten voor je op een rij.

Kosten geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

De kosten van een geregistreerd partnerschap verschillen per gemeente. Afhankelijk van de locatie, dag, tijdstip kan het tarief verschillen. Heeft een gemeente meer dan 10.000 inwoners, dan is er ook de mogelijkheid om het gratis te laten registreren op een door de gemeente vastgestelde dag en tijdstip.

De kosten voor een samenlevingscontract hangen af van het tarief van de notaris. De notaristarieven zijn vrij, dus iedere notaris kan een ander bedrag rekenen. Hier kun je de notaristarieven vergelijken bij jou in de buurt. Overigens hoeft een samenlevingscontract niet perse bij een notaris te worden vastgelegd. Ook een eigen opgesteld document dat door jullie beiden is ondertekent, is rechtsgeldig.

Een voordeel om het wel notarieel vast te laten leggen:

  • Het heeft meer rechtskracht.
  • De notaris je op dingen kan wijzen die je onbekend zijn.
  • Je komt in aanmerking voor bepaalde regelingen, zoals een partnerpensioen.

Verschillen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

De verschillen tussen samenwonen met een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap of huwelijk zijn groot. Bij een geregistreerd partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten aan elkaar. Een paar belangrijke punten:

  • Je bent verplicht elkaar te onderhouden.
  • Je hebt gemeenschappelijk eigendommen (tenzij je partnerschapsvoorwaarden hebt laten opstellen).
  • Je bent verantwoordelijk voor elkaars schulden.
  • Je betaalt alimentatie na het verbreken van het partnerschap.
  • Je bent medehuurder bij een huurhuis en mag je daar altijd blijven bij een overlijden.
  • Je hebt automatisch het gezag over kinderen. Tenzij het kind voor 1 april 2014 is geboren, dan moet de vader het alsnog eerst erkennen.
  • Je hebt recht op het deel pensioen dat is opgebouwd in de partnerschap periode.
  • Je bent elkaars erfgenaam.

Met een samenlevingscontract heb je deze rechten en plichten niet automatisch. Je kunt er voor kiezen welke punten je dan wilt vastleggen. Maar gaat het bijvoorbeeld om erven, dan moet dit in een testament. En om te voorkomen dat je uit een huurhuis moet na het overlijden van je partner, regel het dan door een medehuurderschap aan te vragen. Dus buiten het samenlevingscontract om, moet je voor bepaalde punten alsnog het extra vastleggen via andere regelingen.

Bekijk hier de  twee verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap.

Hoe zit het met je koophuis als je ongehuwd bent?

Stel je gaat samenwonen in een koophuis (van één van jullie), maar je bent niet getrouwd. Kan het samenlevingscontract dan nog helpen om iets in vast te leggen? Dat lees je hier:

SAMENLEVINGSCONTRACT & HUIS KOPEN

Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ontbinden

Een samenlevingscontract ontbinden staat vermeld in het contract dat je sluit. Meestal bepaal je dat het wordt beëindigd als de relatie stopt, bij een huwelijk of overlijden. Een geregistreerd partnerschap ontbinden kan zonder tussenkomst van een rechter als jullie geen minderjarige kinderen hebben. Zijn die er wel, dan moet het via de rechter. Bij zowel een geregistreerd partnerschap als bij een samenlevingscontract word je automatisch fiscaal partner. Bekijk de verdere voorwaarden van fiscale partners.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.