Huis bezichtigen: 5 tips om je droomhuis te vinden zónder valkuilen!

Huis bezichtigen: 5 tips om je droomhuis te vinden zónder valkuilen!

Geplaatst op 18 januari 2016
leestijd 2 minuten 

Huis bezichtigen voor de eerste keer? Spannend! Weet jij je hoofd koel te houden? Deze 5 ultieme tips helpen je.

Je hebt vaak al de nodige uren besteed aan de online bewondering van je potentiële droomhuis. ‘Zou mijn eettafel met 6 stoelen daar wel passen?’, ‘Werkt die open haard goed?’ zijn vragen die dan misschien wel door je hoofd gaan. Tijd dus voor het echte werk: bezichtigen! De afspraak is gepland, maar hoe zorg je voor een helder hoofd? En trap je niet in die bekende valkuilen?

Huis bezichtigingen: 5 ultieme tips

Met deze 5 tips houd je het hoofd koel en voorkom je teleurstellingen.

1. Vertrouw niet blindelings op je eerste indruk

‘Ik dacht meteen: jaaaa’ of ‘Het rook raar bij binnenkomst: dus nee’. Het effect van een eerste indruk blijkt een krachtig wapen. Maar liefst 80% van de huizenkopers weet na die eerste stap over de drempel of dit huis een ‘go’ of een ‘no’ is. Probeer te beseffen dat sommige factoren niets met het huis zelf te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het weer of je eigen stemming. Weeg dat mee en laat een huis hierdoor niet te snel afvallen. Twijfel je? Plan dan een tweede afspraak om het huis te bezichtigen onder andere omstandigheden.

2. Kijk breed en snuif de sfeer op

Als je denkt aan een bepaalde plek waar je zou willen wonen, dan kan het zijn dat je al één bepaalde wijk in gedachten hebt. Probeer vooral bij een eerste bezichtiging zo breed mogelijk te kijken. Denk je dat de centrumbuurt ‘the place to be’ is? Kijk dan toch even naar de ene aangrenzende buurt. Snuif de sfeer op en visualiseer: zie je jezelf hier al wonen?

3. Leg de voor- en nadelen langs je wensenlijstje

Ben je helemaal in de wolken na het eerste bezoek? En zie je je samen met je lover al voor dat knisperend vuurtje zitten? Houd dat heerlijke gevoel dan vooral vast. Maar probeer ook even ‘los’ te te komen van die wolk om een ‘reality check’ doen. Welke nadelen zie je? En wegen die op tegen de voordelen? Je doet er goed aan om een dit lijstje naast je wensenlijst te houden en aan te geven hoe zwaar iets weegt. Een goed voorbeeld is ‘reistijd’. Mensen denken vaak dat ze wel kunnen wennen aan een half uur extra reistijd naar het werk, maar dat blijkt in de praktijk toch minder gunstig uit te pakken.

4. Vergelijk huizen vooral met je wensenlijst en minder met elkaar.

Na drie bouwvallen bezocht te hebben, lijkt die ene tussenwoning een heus paradijs. Maar zou je dat ook gedacht hebben als je die bouwvallen niet bezocht had? Leg iedere woning eerst langs je eisen en niet zozeer langs elkaar. Dat komt later wel.

5. Kijk kritisch naar je wensenlijst

Vooral als je al langere tijd op zoek bent en dat ene huis maar niet kunt vinden. Kijk dan nog eens goed naar je wensenlijst. Bedenk minstens drie wensen die ook wel kunt laten vallen.

Veel succes!

Stappenplan  huis kopen

Op zoek naar meer tips voor het vinden van jouw ultieme droomhuis? Dan kan dit stappenplan handig zijn.

bron: Uitgave ‘Vind je nieuwe thuis’| Psychologie Magazine | 2015

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.