Gadgets voor een slim huis

Gadgets voor een slim huis

Geplaatst op 19 oktober 2016
leestijd 2 minuten 

Van je huis een slim huis maken? Dat kan met klik aan klik uit systemen en andere snufjes. Duik je mee in de wereld van go, go, gadgets?

Na een lange werkdag thuiskomen in een verwarmd huis zonder dat de verwarming de hele dag heeft staan loeien? Of de woonkamerverlichting dimmen met één druk op je telefoon? Dat hoeft tegenwoordig geen ver-van-mijn-bed-show te zijn. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Wij gingen op expeditie in de wereld van home automation.

Een slim huishouden | 3 voorbeelden

Je kunt je huishouden dus een stuk slimmer maken. Welke gadgets kunnen hierbij helpen? Wat doen die precies en hoe krijg je ze aan de praat? We selecteerden drie vrij basic voorbeelden:

  1. Klik aan klik uit

    Met KlikAanKlikUit (KAKU) kun je je huis op afstand bedienen vanaf je smartphone of tablet. Zo kun je allerlei elektronica in- en uitschakelen of zelfs dimmen. Het biedt ontelbare mogelijkheden en is een simpele start naar een slim huis. Aansluiten kan gemakkelijk met behulp van stekkers, inbouwmodules en draadloze knoppen. Heb je twee linkerhanden als het gaat om elektra? Laat je dan helpen door iemand die er wel handig mee is. Safety first!

  2. Er warmpjes bijzitten met de slimme thermostaat

    Door de slimme thermostaat is thuiskomen in een koud en kil huis verleden tijd. Een slimme thermostaat kun je namelijk op afstand bedienen én het apparaat ‘leert’ van je stookgedrag in het verleden. Dat kan je zelfs een kostenbesparing opleveren. Tip! Lees ook eens ons artikel over een slim huishouden met de slimme meter. En kijk hoe dat kun schelen in je portemonnee.

  3. Sfeer met peer

    Sfeer in huis wordt voor een groot deel bepaald door verlichting. Simpele peertjes in één kleur zijn zo 2015. Systemen als de Philips Hue maken het eenvoudig om met lichtkleuren in je huis te spelen. In een romantische stemming? Dan mag het licht best op warm rood. Als je een iPhone hebt kun je zelfs met je stem de lampen bedienen.

Voor wie zijn deze gadgets geschikt?

De gadgets die we hierboven beschrijven zijn vrij simpel in gebruik en daarom voor een grote groep mensen geschikt. Vooral als het houdt van comfort in huis of wilt besparen op energiekosten en -verbruik, dan zijn deze gadgets het proberen waard. De meeste hebben een simpel startpakket zodat je gemakkelijk aan de slag kunt. De gevorderde gadgetliefhebber kan zijn hart ophalen bij meer geavanceerde toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een top-notch systeem als KNX. Dit kenmerkt zich door de hoge betrouwbaarheid, maar ook een hogere prijs. Is het koppelen van apparaten hé-le-maal jouw ding? Dan kunnen je ogen wel eens gaan glinsteren bij open source oplossingen voor een slim huis. Voorbeelden zijn Domoticz of OpenHab. Via deze software en een aantal via usb gekoppelde antennetjes kun je al snel alles bedienen. Een automatische kattenvoedermachine die elke dag om 8.00u een portie brokjes in de voederbak van Minoes doet? Het kan dan gewoon!

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.