Faillissement: is verkoop van je huis altijd een must?

Faillissement: is verkoop van je huis altijd een must?

Geplaatst op 27 januari 2017
leestijd 3 minuten 

Het is een nachtmerrie voor elke ondernemer. Met de inkomsten die je hebt kun je je lasten niet meer dragen… Het ‘f-woord’ doemt dan op: faillissement. Dat is behoorlijk heftig! Je verliest dan je bedrijf, maar hoe zit het eigenlijk met je privébezittingen? En wat gebeurt er met je eigen huis?

Als ondernemer loop je financieel van nature meer risico’s. Iemand die in loondienst zit heeft meer financiële stabiliteit, maar vaak ook minder vrijheid. Als ondernemer kun je iets doen waarbij je hart ligt, en je bewandelt je eigen pad. Of wat je voor een baas doet, kun je misschien ook prima zelf. Dat klinkt natuurlijk super, totdat het financieel mis gaat. Wat doe je dan?

Faillissement aanvragen?

Je bent gelukkig niet zomaar van de ene op de andere dag failliet. Als jij je zaakjes goed op orde hebt, zie je het meestal van ver aankomen. Maar het tij keren lukt niet meer altijd. Soms heb je dan nog maar één optie: faillissement aanvragen. Dit kun je zelf doen, of je wacht tot de schuldeisers het doen. Hoe je het ook aanpakt, het is dan tijd om te redden wat er nog te redden valt.

Zakelijk failliet ook privé failliet?

Je zakelijke problemen kunnen bij een faillissement ook invloed hebben op je privé situatie. Is jouw onderneming een BV? Bij een faillissement blijft de schade dan beperkt. Privé ben je normaal gesproken niet aansprakelijk voor de schulden die je zakelijk opgebouwd hebt. Maar ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak? Dan werkt het jammer genoeg iets anders. Je bent dan ook privé aansprakelijk voor je zakelijke schulden. Kun je het financieel niet meer rondbreien? Soms is de schuldsanering dan je enige uitweg.

Faillissement: verkoop van je huis?

Soms moet je bij een faillissement je huis wel verkopen. Ten eerste heb je schulden die je af moet betalen. Daarnaast is de vraag: waar betaal je de hypotheek van? Als je in de schuldsanering komt kan verkoop onvermijdelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een flinke overwaarde van je huis. Maar soms kun je ook een regeling treffen met je hypotheekverstrekker. Zolang je goede afspraken maakt zijn betalingsproblemen in veel gevallen te overwinnen. Je huis verkopen hoeft dan gelukkig niet altijd. Je doet er wel verstandig aan om in contact te blijven met je hypotheekverstrekker, want in overleg is er vaak veel mogelijk. Trek daarom op tijd aan de bel!

Waar kun je op voorhand op letten?

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen treft een faillissement ook je partner. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat het mis gaat met je zaak, maar het kan wel slim zijn om preventief maatregelen te treffen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door huwelijkse voorwaarden op te stellen als je trouwt. Dit doe je bij een notaris. Bespreek bij de notaris ook gelijk even hoe het zit met jullie huis. Als jullie alles goed vastleggen, kan het huis buiten een eventueel faillissement gehouden worden.

Kom meteen in actie bij een faillissement!

De moraal van het verhaal? Kom bij een faillissement gelijk in actie. Neem contact op met je hypotheekverstrekker om te bespreken welke mogelijkheden je hebt. Leidt het faillissement ook privé tot schulden? Ga dan ook eens in overleg met de gemeente. Vaak kun je daar hulp krijgen bij het overwinnen van je financiële situatie. Hopelijk ben je er dan snel weer bovenop! 

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.