

Met het energielabel voor woningen zie je hoe zuinig een huis is én wat je kunt doen om het energiezuiniger te maken. Lees snel verder.
Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd. Dat betekent vaak lagere energiekosten, meer wooncomfort en minder CO2- uitstoot. Een energielabel is 10 jaar geldig. Na 10 jaar moet je opnieuw jouw energielabel laten registeren, hier kunnen kosten aan verbonden zijn.
Energielabel en extra lenen
Met een energiezuinige woning is de energierekening lager en is er meer ruimte voor de maandelijkse hypotheeklast. Het energielabel heeft vanaf 2024 dus een belangrijke rol. Je krijgt te maken met het energielabel woning als je een nieuw huis koopt, je huis gaat verkopen of gaat huren of verhuren.
Ben je van plan om energiebesparende voorzieningen in je woning te gaan aanbrengen? Dan is het goed om te weten dat je op basis van het energielabel van je woning kun je meestal extra kunt lenen bovenop het maximale leenbedrag op basis van je inkomen. Bijvoorbeeld € 20.000 extra voor energielabel E, F, G. De totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.
Je adviseur kan je hier alles over vertellen en een persoonlijke berekening voor je maken.
Energielabel | Dit moet je weten

Heeft jouw woning energielabel B of hoger? Dan kun je tot 24 maanden* na start van een rentevaste periode in aanmerking komen voor onze duurzaamheidskorting op het rentetarief. Door de duurzaamheidskorting krijg je een lager rentetarief en kunnen de maandlasten lager zijn.
Het definitief geregistreerde energielabel is bij ons bekend. Je hoeft dit niet apart aan te leveren.
*Let op: de optie van 24 maanden geldt voor rentevaste periodes die ingaan vanaf 1 oktober 2024.
Lees alle ins en outs over duurzaamheidskorting
Het geregistreerde energielabel is nodig om aan te tonen dat je voor duurzaamheidskorting in aanmerking komt.
Het definitief geregistreerde energielabel is bij ons bekend. Je hoeft dit niet apart aan te leveren.
Wil je weten welk energielabel is geregistreerd? Ga dan naar MijnOverheid.nl. Log in, kies dan het onderwerp ‘Wonen’ en klik door op ‘Energielabel’. Je ziet dan welk energielabel is geregistreerd.
Als koper / huurder heb je recht op een energielabel. Als verkoper/verhuurder ben je verplicht een geldig geregistreerd energielabel voor de woning te hebben. Je kunt een boete krijgen als het energielabel bij overdracht van de woning niet is geregistreerd.
Heb je nog geen energielabel? Zorg dan dat je dit aanvraagt voordat je het huis te koop / te huur zet. Op de website van de Rijksoverheid lees je hoe je een energielabel kunt registreren.