Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Met de duurzaamheidslening komen energiebesparende maatregelen aan je huis ineens stukken dichterbij. Hoe? En is dat zonder gedoe? Check het hier!

Je wilt graag een energiezuinig(er) huis. Want tja, dat tochtig en vochtig huis of die torenhoge stookkosten zijn niet fijn. Niet voor je portemonnee, maar ook niet voor je gezondheid of het milieu. Maar een aanpassing aan je woning kan aardig in de papieren lopen. Waar tover je dat geld vandaan? Aha, dan kan dat wat we hier gaan uitleggen wel eens heel interessant voor jou zijn!

De duurzaamheidslening

Er bestaat namelijk zoiets als de Duurzaamheidslening. Hiermee willen gemeentes en provincies het nemen van duurzame maatregelen stimuleren. En zijn hiervoor een samenwerking met Stimuleringsfonds Volkshuisvesting aangegaan. Toegegeven: de aanvraag is bepaald geen één-tweetje. En niet iedere gemeente werkt ermee, maar de moeite waard om eens op onderzoek uit te gaan!

Je kunt ook kijken of er opties zijn om de verbouwkosten mee te financieren in je hypotheek. Want vaak kun je meer lenen als je energiebesparende maatregelen treft. Ook als je al een hypotheek hebt, zijn er vaak opties. Bijvoorbeeld door het verhogen van je leenbedrag. Vraag dit na bij je adviseur.

Waarvoor gebruik je de duurzaamheidslening?

Waar je de duurzaamheidslening voor kan gebruiken, vraag je? Ook dat verschilt per gemeente. In grote lijnen kun je denken aan isolatie, zonnepanelen, een zonneboiler of een energie-efficiënt verwarmingssysteem. Heerlijk, stel je voor: alle buitenmuren, het dak en de vloer van je woning te kunnen isoleren. Eindelijk overal dubbel glas of misschien wel dat mechanisch ventilatiesysteem waar manlief zo warm van wordt. Reken maar dat je woongenot er met sprongen op vooruit gaat. En wat dacht je van je portemonnee? Je stookkosten zullen waarschijnlijk drastisch dalen. Terwijl de waarde van je woning – zzzzt – mogelijk omhoog schiet!

Duurzaamheidslening aanvragen - hoe doe ik dat?

Helaas, helaas, echt super gemakkelijk gaat dat niet. Als eerste moet je ontdekken of jouw gemeente de duurzaamheidslening verstrekt. Vervolgens krijg je van de gemeente (of provincie, want daar kun je ‘m ook aanvragen) een aanvraagformulier. Vanaf dat punt zal SVn het overnemen en de aanvraag in gang zetten, je financiële situatie toetsen en uiteindelijk ook je de lening verstrekken. Hiervoor zijn er flink wat paperassen van je nodig, waaronder een compleet kostenplaatje van de duurzame maatregelen die jij wilt nemen. Meer over het aanvragen lees je op de website van SVn.

Kortom:

Door duurzame aanpassingen woon je energiezuiniger met een stukje meer comfort. Het is bovendien goed voor je portemonnee. En het milieu zegt al helemaal geen nee. Wat zeg je, doe jij ook mee?