Afbeelding-header-klantonderzoek-consument

CPO

Ontdek jouw mogelijkheden bij Obvion.

Met CPO je droom bouwen

Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Een tijd geleden maar nog steeds een mooi voorbeeld: timmerman Joeri nam samen met zijn vriendin Anne deel in een CPO-project. Lees hoe dat ging!

Joeri en Anne werden getipt over een informatieavond over CPO, gingen erheen en waren meteen verkocht. In 2017 bouwden ze samen met 16 andere deelnemers een eigen buurt.

CPO-project Zundert

In Zundert werden op een voormalige gemeentewerf 18 nieuwbouwwoningen ontwikkeld met behulp van CPO. Bij de start was er enkel de toezegging van de gemeente dat er een stuk land beschikbaar was. Op het moment van dit interview werd het dak op hun zelf ontworpen huis gelegd. De eerste woningen werden opgeleverd in de zomer van 2017. Voor Joeri begon die zomer een nieuw avontuur: het huis zelf volledig afwerken en zijn eigen garage bouwen.

Ideaal voor starter

Was je bewust op zoek naar CPO? “Nee, eigenlijk niet, we zijn er min of meer ingerold. Ik was voorheen niet bekend met CPO. Anne en ik hadden al rondgekeken maar de mogelijkheden als starter zijn bij reguliere nieuwbouw of bestaande huizen toch enigszins beperkt.

Met CPO kun je op veel fronten besparingen realiseren. Als collectief van bouwers heb je een behoorlijk goede onderhandelingspositie. CPO was voor ons de ideale manier om ons droomhuis te verwezenlijken. Zonder deze mogelijkheid hadden we dit echt niet kunnen doen.”

Geen seconde spijt

Joeri zat in het bestuur dat het collectief vertegenwoordigde. Het CPO-concept sprak hem zo aan dat hij er volledig bij betrokken wilde zijn. Het koste heel veel tijd om samen een woonwijk te ontwikkelen en te laten bouwen. Daarnaast moesten ze ook de eigen woning nog ontwerpen. "Maar als dan eindelijk de eerste schep in de grond gaat en de bouw daadwerkelijk begint, voelt het alsof je elke steen zelf legt. Het is ongelooflijk intensief om te doen, maar we hebben er geen seconde spijt van gehad.”

1001 beslissingen

Joeri en Anne kozen voor een twee-onder-een-kapwoning. Zodra ze hun eigen plek toegewezen hadden gekregen, bedachten ze hoe hun eigen huis eruit moest zien en hoe de ruimtes moesten worden ingedeeld. Op internet vonden ze handige tools om de wensen ook op schaal inzichtelijk te maken. Vervolgens zetten ze met de architect de puntjes op de i.

Voordat het zo ver was, moesten er veel overkoepelende beslissingen worden genomen. “We hebben met het collectief avonden vergaderd over steensoorten en materiaalstalen. Dat was best heftig. Gelukkig kregen we daarbij hulp van onze architect/bouwbegeleider. Ook BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) heeft ons vanaf het allereerste begin heel goed ondersteund. Zij regelden het voortraject en vertelden ons precies wat ons te wachten stond en waar we voor gingen.”

Onafhankelijke adviseur

De hypotheek moest in het beginstadium worden geregeld. Joeri en Anne klopten in eerste instantie aan bij een plaatselijke bank, maar dat gesprek liep niet. “Via vrienden hadden we ook de naam van Michel doorgekregen, een onafhankelijk adviseur in Zundert. Dat voelde meteen goed en vertrouwd. Michel was heel helder en concreet in wat hij voor ons zou kunnen betekenen. We hebben hem gevraagd een presentatie te verzorgen voor het collectief. Daarna hebben 14 van de 17 leden hem als financieel adviseur in de arm genomen.”

Obvion hypotheek

Hoe kwamen jullie bij een hypotheek van Obvion uit? “Bij de eerste oriëntatie en berekeningen kwam er steeds een andere hypotheekverstrekker naar boven. Gelukkig kwam Obvion na een half jaar ook in beeld. Obvion bleek een gouden greep nadat onze adviseur met jullie het hele project had doorgesproken. De voorwaarden en rentetarieven waren gunstig en er werd super snel gehandeld. Hierdoor hebben wij allemaal geprofiteerd van een gemeentesubsidie.”

CPO | vooral voordelen

Joeri heeft gedurende het drie jaar durende traject nooit getwijfeld of hij de juiste stap had gezet. “We hebben er altijd het volste vertrouwen in gehad. Wel heb je een lange adem nodig want CPO kost veel tijd en energie. Daarnaast moet je, nog voor je ook maar enig idee hebt hoe het huis eruit gaat zien, eigen geld inbrengen. In ons geval zo’n 4.500 euro, naast de subsidie van 4.000 euro."

Joeri en Anne zagen echter vooral de voordelen. Ze wonen in een zelf ontworpen huis tegen lagere hypotheeklasten. Ze zijn heel intensief met alle kopers bezig geweest een eigen buurt te ontwerpen en te laten bouwen. Van de stoeptegels tot de kinderspeelplaats en de lantaarnpalen. Inmiddels zijn hun ideeën werkelijkheid geworden. Hoe bijzonder is dat?!