afbeelding-hypotheek-kiezen-pageheader

Hypotheek kiezen

Lees je goed in en vraag een onafhankelijk adviseur om hulp

SpaarGerusthypotheek

Met de SpaarGerusthypotheek (bankspaarhypotheek) kies je voor de zekerheid om aan het einde van de looptijd je hypotheek volledig af te lossen.

Wat is een SpaarGerusthypotheek?

De Obvion SpaarGerusthypotheek bestaat uit twee delen: een hypotheek bij Obvion en een bankspaarrekening bij Rabobank Nederland.

Hoe los je SpaarGerusthypotheek af?

  • Tijdens de looptijd los je niets af.
  • Je betaalt maandelijks rente voor de hypotheek.
  • Je betaalt maandelijks de spaarinleg voor de bankspaarrekening.
  • Omdat hypotheekrentepercentage en rentevergoedingspercentage voor bankspaarrekening gelijk zijn, heb je aan het einde van de looptijd genoeg gespaard om je hypotheek in één keer af te lossen.

SpaarGerusthypotheek nog nieuw af te sluiten?

Je kunt alleen een nieuwe SpaarGerusthypotheek afsluiten als je nu al een (bank)spaarhypotheek hebt en deze wilt oversluiten naar Obvion. Vraag je adviseur naar de voorwaarden en fiscale gevolgen.

Alles over de SpaarGerusthypotheek

Hieronder zetten we de informatie over de SpaarGerusthypotheek op een rij. Deze informatie is vooral bedoeld voor klanten die deze hypotheekvorm hebben en alles nog eens willen nalezen.

Waarom zou je kiezen voor een SpaarGerusthypotheek? Lees wat de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm zijn.

Voordelen

  • Mogelijk belastingvoordeel als je voldoet aan de fiscale voorwaarden.
  • Gegarandeerd doelkapitaal: aan het einde van de looptijd los je de SpaarGerusthypotheek in één keer af met het opgebouwde spaartegoed.

Nadelen

  • Je lost niets af tijdens de looptijd van je hypotheek.
  • Voor een SpaarGerusthypotheek kun je een bedrag lenen dat maximaal zo hoog is als je eigenwoningschuld op 31 december 2012. Dit heeft te maken met de gewijzigde hypotheekregels en het overgangsrecht dat sinds 2013 van toepassing is.

Let op! In de SpaarGerusthypotheek zit standaard geen aparte uitkering bij overlijden.

Je hebt een SpaarGerusthypotheek. Je wilt iets veranderen, bijvoorbeeld omdat je lagere maandlasten wilt.  Dan is het goed om te weten dat er diverse mogelijkheden zijn. Maar let op, er kunnen fiscale gevolgen zijn. Een adviseur kan je er alles over vertellen.

Mogelijkheden bij een spaarhypotheek

Heb je een (bank)spaarhypotheek zonder NHG? Dan kun je ervoor kiezen om de opgebouwde spaarwaarde te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. En dan gaat je maandelijkse rentebedrag omlaag. Maar omdat hypotheekrente en spaarrente aan elkaar zijn gekoppeld, gaat de inleg voor de bankspaarrekening / de premie van de spaarhypotheekverzekering omhoog.

Klik door voor alle informatie over het salderen van de spaarwaarde: de voor- en nadelen en hoe je dit regelt.

Lees meer over het salderen van je spaarwaarde

Goed om te weten:
Zorgt jouw adviseur er voor dat wij het aanvraagformulier uiterlijk vijf werkdagen voor het einde van de maand ontvangen? Dan activeren wij het salderen van de spaarwaarde per de eerste van de volgende
maand.

Je hebt de hypotheek terug betaald. Je wilt je Bankspaarrekening SpaarGerust (die is gesloten bij Rabobank) nog laten doorlopen, omdat je deze in de toekomst wellicht weer wilt koppelen aan een nieuwe Eigenwoningschuld. Dit noemen wij de verhuisregeling.

De verhuisregeling houdt bij ons in dat deze bankspaarrekening kan doorlopen zonder dat deze aan een hypotheek is gekoppeld tot 31 december van het jaar volgend op het huidig kalenderjaar. Tijdens de verhuisregeling blijf je de maandelijkse inleg betalen en ontvang je een variabele rente over het opgebouwde tegoed.

Koppel je de Bankspaarrekening SpaarGerust niet aan een nieuwe hypotheek voor 31 december van het jaar volgend op het huidig kalenderjaar? Dan kun je geen gebruik meer maken van de fiscale voordelen van deze bankspaarrekening en kan deze rekening nooit meer kwalificeren als Spaarrekening Eigen Woning (SEW).

Als je Bankspaarrekening SpaarGerust in de verhuisregeling zit, is er geen koppeling meer tussen de SpaarGerusthypotheek bij Obvion en de Bankspaarrekening bij Rabobank. Hierdoor valt het tegoed op je bankspaarrekening onder het depositogarantiestelsel. We leggen je hieronder uit wat dat betekent.

Depositogarantiestelsel, wat is dat?

De wet bepaalt dat alle banken met een eigen bankvergunning deelnemen aan het depositogarantiestelsel (DGS). De Nederlandsche Bank (DNB) voert deze regeling uit. Komt jouw bank in de problemen, dan garandeert het DGS dat je (een deel van) jouw betaal- en spaartegoed vergoed krijgt. De DNB stelt het depositogarantiestelsel in werking als een bank niet aan haar verplichtingen kan voldoen.

Je krijgt een vergoeding voor het totaal van jouw rekeningen tot een maximum van € 100.000 per rekeninghouder per bank. Dit zijn de voorwaarden:

  • de bank valt onder het DGS
  • de rekening/het product/het tegoed valt onder het DGS
  • de rekeninghouder kan aanspraak maken op een vergoeding onder het DGS

Jouw bankspaarrekening loopt bij Rabobank. De Rabobank valt onder het DGS. Op de website van Rabobank lees je alles over het depositogarantiestelsel.

Naar ‘Depositogarantiestelsel’ van Rabobank


Bankspaarrekening wel gekoppeld aan lening bij Obvion? Geen DGS

Zolang je Bankspaarrekening SpaarGerust wel is gekoppeld aan een lening bij Obvion, valt deze bankspaarrekening niet onder het depositogarantiestelsel. Als de Rabobank dan haar verplichtingen niet meer kan nakomen, wordt het tegoed op de Bankspaarrekening SpaarGerust verrekend met de lening die je bij Obvion hebt. Hierdoor daalt je schuld bij Obvion.

Heb je een Bankspaarrekening SpaarGerust (die is gesloten bij Rabobank) en ben je in het buitenland belastingplichtig, dan is de CRS of FATCA wetgeving op jou van toepassing.

Wat is CRS (Common Reporting Standard)?

De Nederlandse overheid werkt samen met andere landen om belastingontduiking tegen te gaan. Daarom is Rabobank wettelijk verplicht aan de Nederlandse Belastingdienst door te geven in welk land je fiscale woonplaats is en om je tegoeden door te geven.

Naar 'Fiscaal inwonerschap' van Rabobank
Ben je Amerikaans staatsburger of inwoner van Amerika? Dan is de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) voor jou van toepassing.

Wat is FATCA?

FATCA richt zich, net als CRS, op het tegengaan van belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen (‘US persons’). FATCA verplicht financiële instellingen om tegoeden die door Amerikaans belastingplichtigen worden aangehouden bij financiële instellingen buiten de Verenigde Staten, door te geven aan de IRS (Internal Revenu Service). Daarom geeft de Rabobank gegevens van klanten die als US Person kwalificeren door aan de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst geeft deze gegevens door aan de IRS.

Naar 'Fiscaal inwonerschap' van Rabobank

Kies voor onafhankelijk advies

Een hypotheek kies je niet voor even. Daarom vinden wij het belangrijk dat je je goed laat informeren én adviseren. Een onafhankelijke hypotheekadviseur is hierin volgens ons een goede gids. Daarom gebeurt het afsluiten van een hypotheek bij ons altijd via deze weg. Nieuwsgierig waar je in jouw buurt een expert kunt vinden? Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind er een.

Zoek adviseur