Als je een hypotheek gaat aanvragen, dan gebruikt je adviseur - als je in loondienst bent- naast de salarisstrook ook de werkgeversverklaring om je inkomen te toetsen. Maar wist je dat het vaak ook sneller kan door het gebruik van de Inkomensbepaling Loondienst? Ontdek hoe en wat!
Wat is de Inkomensbepaling Loondienst?
Met de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) kan je adviseur op geautomatiseerde wijze het toetsinkomen vaststellen op basis van je loongegevens. Deze zijn digitaal beschikbaar via het UWV in de vorm van een zogeheten UWV verzekeringsbericht. Bij gebruik van IBL is een werkgeversverklaring overbodig. Dat scheelt natuurlijk werk en tijd!
De voordelen op een rijtje
- Je beschikt over betrouwbare en volledige inkomensgegevens van een overheidsbron (UWV)
- Geen afhankelijkheid van de werkgever
- Digitale verwerking verkleint de kans op fouten
- Je downloadt het eenvoudig via de website van het UWV (zie instructie hieronder)
Hoe (en wanneer) krijg ik de IBL?
Bespreek met je adviseur of jullie de IBL in jouw situatie kunnen gebruiken (het is immers niet verplicht en kan niet in alle situaties ingezet worden). Indien ja, dan hoef je slechts jouw verzekeringsbericht te downloaden van de website van het UWV. Daarvoor is je persoonlijke DigiD-code nodig, welke je niet aan een andere persoon beschikbaar mag stellen. Let op dat je de optie 'BSN-nummer' uitzet.
Bekijk ook eens de eenvoudige download-instructie
Vervolgens stuur je het bestand digitaal door aan je adviseur die voor jou de hypotheekaanvraag zal doen.
Hoelang is de IBL geldig?
Het UWV verzekeringsbericht mag op de datum van het bindend aanbod van de lening niet ouder zijn dan 3 maanden. Let op: In verband met de huidige coronacrisis is de geldigheid van het UWV verzekeringsbericht tijdelijk beperkt tot 2 maanden. De IBL zelf is ook maximaal 2 maanden geldig.
Meer vragen over IBL?
Je adviseur weet er alles over en geeft je graag advies!