Weg van de snelweg? De voor- en nadelen van een huis dicht bij de uitvalswegen
Droomhuis gevonden … maar zo ongeveer náást de snelweg. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet zodat je weloverwogen een beslissing kunt maken.
+ Snel op weg
Hoe dichter je bij de snelweg woont, hoe sneller je je van A naar B verplaatst. Het kan soms wel een kwartier duren voor je een stad uit bent. Dit is reistijd die er bij iedere reis naar een locatie buiten de stad bij komt. Dichtbij de snelweg wonen is handig wanneer je de reistijd naar andere plaatsen wilt verkorten.
+ Goedkoper wonen
De prijzen van woningen die vlakbij de snelweg staan, zijn doorgaans lager dan die van woningen die verder van de snelweg staan. Ook zijn de grondprijzen op landelijke locaties langs de snelweg doorgaans lager. Een ruim huis met een grote tuin is hier dus beter betaalbaar.
– Geluidsoverlast
Dichtbij een snelweg wonen, betekent ook dat je deze hoort. Dat kan van grote invloed zijn op je nachtrust. Veel mensen zullen aan het geluid wennen en het op een gegeven moment niet eens meer horen, maar als dit niet het geval is kan dit erg vervelend zijn. Ook voor kinderen die er niet van kunnen slapen.
– Vervuiling
Wie dichter dan tweehonderd meter bij een snelweg vandaan woont (dit geldt overigens ook voor wie in een druk stadscentrum woont), ademt schadelijke fijnstof in. Fijnstof is de stof die uit uitlaatgassen komt en ziet eruit als roet. Dit zie je terug op de kozijnen en vensterbanken van de huizen die dichtbij de snelweg staan. Bij kinderen kan fijnstof voor longproblemen als astma en bronchitis zorgen en uit onderzoek blijkt dat het voor een grotere kans op hart- en vaatziekten zorgt.
Op de website van het RIVM vind je een actuele kaart die de luchtvervuiling laat zien. Zo kun je nagaan hoe de situatie is rondom jouw beoogde woning.
Oplossingen
Dankzij moderne technologieën komen er steeds meer oplossingen voor de nadelige kanten van wonen in de nabijheid van een snelweg. De technieken om het geluid van de snelweg te reduceren worden steeds beter. En er worden bij grotere wooncomplexen bijvoorbeeld voorzetgevels geplaatst waardoor het fijnstof niet meer binnenkomt en wordt schone lucht aangezogen van de ‘schone’ kant van het complex. Zo kun je zonder nadelige gezondheidseffecten op een centrale plek wonen.
Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.