Je hebt een (bank)spaarhypotheek. Je wilt iets veranderen, bijvoorbeeld omdat je lagere maandlasten wilt. Graag vertellen we wat de mogelijkheden zijn. En wat dit betekent als je een (bank)spaarhypotheek hebt.
Je spaarhypotheek veranderen: wat kun je doen?
Als je iets wilt veranderen aan je spaarhypotheek, dan is het verstandig om rekening te houden met de opbouw van je hypotheek. En met eventuele fiscale gevolgen. Dit zijn de opties:
Heb je een (bank)spaarhypotheek zonder NHG? Dan kun je ervoor kiezen om de opgebouwde spaarwaarde te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. En dan gaat je maandelijkse rentebedrag omlaag. Maar omdat hypotheekrente en spaarrente aan elkaar zijn gekoppeld, gaat de inleg voor de bankspaarrekening / de premie van de spaarhypotheekverzekering omhoog.
Klik door voor alle informatie over het salderen van de spaarwaarde: de voor- en nadelen en hoe je dit regelt.
Lees meer over het salderen van je spaarwaarde
Goed om te weten:
Zorgt jouw adviseur er voor dat wij het aanvraagformulier uiterlijk vijf werkdagen voor het einde van de maand ontvangen? Dan activeren wij het salderen van de spaarwaarde per de eerste van de volgende
maand.
Een lagere rente betekent met een spaarhypotheek niet altijd dat je maandlast ook lager wordt. Het rentepercentage dat je betaalt voor je hypotheek is namelijk gelijk aan het rentepercentage dat je ontvangt over het gespaarde bedrag op je bankspaarrekening of spaarverzekering. Hierdoor kan je maandelijkse premie of inleg stijgen.
Dan is het verstandig om goed op te letten. Jouw adviseur kan je goed voorlichten hierover. Ook bijvoorbeeld over hoe het zit als je naast je spaarhypotheek nog een andere hypotheekvorm hebt.
Extra terugbetalen betekent dat je alvast een deel van je hypotheekbedrag tussentijds terugbetaalt. Met extra storten, stort je een bedrag op je bankspaarrekening of spaarverzekering. Beiden hebben enkele voor- en nadelen die we voor je op een rijtje zetten. Klik door en ontdek!
Je kunt de opgebouwde spaarwaarde meteen laten uitkeren om je hypotheek terug te betalen. Deze uitkering is belastingvrij tot een bedrag van maximaal € 162.500 per begunstigde/rekeninghouder. Je hoeft dus niet meer te wachten totdat je minimaal 15 of 20 jaar jaarlijks premies hebt betaald.
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Klik door en lees er alles over.
Terugbetalen met opgebouwde spaarwaarde
Je spaarhypotheek oversluiten en profiteren van de lage hypotheekrente. Dat klinkt als een aantrekkelijke optie. Waar moet je rekening mee houden als je naar een andere geldverstrekker overstapt? En waarom kan overstappen naar Obvion interessant zijn? We leggen het je graag uit.
Je spaarhypotheek veranderen: vraag advies
Lagere rente bij een spaarhypotheek heeft o.a. fiscale gevolgen. Wat past het beste bij jouw situatie en wensen? Een adviseur kan je er alles over vertellen.
Veelgestelde vragen over een spaarhypotheek
We hebben een kleine selectie voor je gemaakt van enkele veelgestelde vragen over spaarhypotheken. Bijvoorbeeld of je de bestaande spaarhypotheek kunt meenemen bij verhuizen of oversluiten.