Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je niet terug tijdens de looptijd. We vertellen je graag welke mogelijkheden je hebt met een aflossingsvrije hypotheek.
Ben jij een van de meer dan een miljoen Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek? Weet je al hoe je deze hypotheek gaat terugbetalen aan het einde van de looptijd? Word aflossingsblij door nu even tijd te nemen en je opties te bekijken!
Kenmerken
van een aflossingsvrije hypotheek
- Je betaalt maandelijks alleen rente.
- Je maandlasten zijn daardoor lager dan bij andere hypotheekvormen.
- Je hypotheekschuld blijft tijdens de hele looptijd gelijk.
- Aan het einde van de looptijd moet je de aflossingsvrije hypotheek wel terugbetalen
Aflossingsvrije hypotheek nog nieuw af te sluiten?
Waar loop je tegen aan met een aflossingsvrije hypotheek?
Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, zijn er een aantal situaties waar je het beste nu even bij stil kunt staan. Zodat je weet of je ook later je hypotheeklasten kunt blijven betalen. En in je huis kunt blijven wonen. Kleine moeite, toch? Waar kun je mee te maken krijgen:
Wat je leent, betaal je terug. Aan het einde van de looptijd moet je dus de aflossingsvrije hypotheek terugbetalen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met een zelf opgebouwd spaartegoed. Of met de opbrengst van de verkoop van je woning.
Je moet dus je hypotheek terugbetalen. Wat als je de hypotheek niet kunt terugbetalen het einde van de looptijd? Dan bieden we twee mogelijkheden: de hypotheek verlengen of de hypotheek vernieuwen.
Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kijk je welke mogelijkheid voor jou een optie kan zijn. Bespreek dit met je adviseur.
Let op: Heb jij een ABP Hypotheek? Dan kan het zijn dat er op de einddatum van jouw hypotheek andere regels zijn. Vraag ernaar bij je adviseur.
Als de hypotheekrente vervalt, stijgen je netto hypotheeklasten. Kun je deze dan blijven betalen? Je kunt erover denken om nu al te beginnen met het verlagen van je hypotheekschuld, bijvoorbeeld door extra terug te betalen.
Goed om te weten
De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar als je aan de voorwaarden voldoet. De ‘teller’ gaat lopen vanaf de eerste keer dat je hypotheekrenteaftrek krijgt. Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2001 geldt dat de termijn van 30 jaar is ingegaan op 1 januari 2001.
Je pensioen lijkt misschien nog ver weg. Toch is het goed om er nu al over na te denken. Als je met pensioen gaat, is je inkomen waarschijnlijk lager dan je huidige inkomen. Dan kun je met een aantal zaken te maken krijgen, zoals:
- Je hebt minder inkomen terwijl de hypotheeklasten gelijk blijven.
- Je hebt minder te besteden omdat de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar vervalt.
Kun je de hypotheeklasten blijven betalen als je met pensioen gaat? Kun je nu al iets doen om daarvoor te zorgen? We geven je enkele opties.
Aflosssingsvrije hypotheek en pensioen
Tip Wij bieden senioren ruimere acceptatieregels voor de financiering van hun volgende koophuis.
Wat is verstandig in jouw situatie?
Vraag persoonlijk advies!
Ook al denk je dat je alles goed hebt geregeld, toch is het verstandig om advies te vragen. Zodat je zeker weet dat jij op de toekomst bent voorbereid.
Wat kun je nu al doen?
Wil je alvast beginnen met het verlagen van je hypotheekschuld? Goed idee. Dit zijn je mogelijkheden:
- Extra terugbetalen waardoor de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd lager is. Je kunt bij ons ook maandelijks extra terugbetalen.
- Hypotheekrente verlagen door bijvoorbeeld rentemiddeling of hypotheekrente afkopen. Het bedrag dat je per maand minder aan rente betaalt, zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om maandelijks extra terug te betalen op je hypotheek. Rentemiddeling is alleen mogelijk bij de Obvion Hypotheek.
- Hypotheekvorm wijzigen van aflossingsvrij naar annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek (afhankelijk van wat bij jou past). Bij deze hypotheekvormen bestaat je maandbedrag uit rente én aflossing.
Automatisch lagere rente
Obvion past in dat geval automatisch je hypotheekrente aan.
Veelgestelde vragen over aflossingsvrije hypotheken
Als je de hypotheek niet kunt terugbetalen aan het einde van de looptijd, bieden we twee mogelijkheden: de hypotheek verlengen of de hypotheek vernieuwen.
Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kijk je welke mogelijkheid voor jou een optie kan zijn. Bespreek dit met je adviseur.
Let op: Heb jij een ABP Hypotheek? Dan kan het zijn dat er op de einddatum van jouw hypotheek andere regels zijn. Vraag ernaar bij je adviseur.
Als je de hypotheek niet kunt terugbetalen aan het einde van de looptijd, bieden we twee mogelijkheden: de hypotheek verlengen of de hypotheek vernieuwen.
Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kijk je samen met je adviseur welke mogelijkheid voor jou een optie kan zijn.
Via MijnObvion kun je jouw hypotheekgegevens zien zoals de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek.
Heb je nog geen account voor MijnObvion? Je kunt binnen 1-2 minuten eenvoudig zelf een account maken.
Wil je voor het eerst een hypotheek bij Obvion afsluiten? Voor je nieuwe huis of omdat je jouw hypotheek wilt oversluiten naar Obvion? Dan mag je bij Obvion maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren.
Overgangsrecht
Had je op 1 januari 2013 al een aflossingsvrije hypotheek? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor het overgangsrecht. Je behoudt dan je hypotheekrenteaftrek als je opnieuw een aflossingsvrije hypotheek afsluit. In dat geval mag je bij Obvion maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren, maar niet meer dan het bedrag van je eigenwoningschuld op 31 december 2012.
Kosten
Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met diverse bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en premies voor verzekeringen. Op de pagina ‘kosten koper' zetten we alles voor je op een rij.
Voorwaarden
Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden van je hypotheek. Kun je bijvoorbeeld vergoedingsvrij terugbetalen als je je huis verkoopt? Of kun je vervroegd terugbetalen? En zo ja: dien je dan een vergoeding te betalen? Lees het in onze actuele voorwaarden.